У Києві демонтують 53 памʼятники в межах декомунізації
У Києві демонтують 53 памʼятники в межах декомунізації

У Києві демонтують 53 памʼятники в межах декомунізації

Київрада визначила 53 пам’ятники та знаки, що відображають радянські та російські пропагандистські наративи, для усунення з публічного простору міста. Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко повідомила, що серед об'єктів, які підлягають вилученню, є пам'ятник «Радянський танк», барельєф біля станції метро «Театральна» та пам'ятники Івану Павлову. Деякі об'єкти будуть збережені з корекцією тексту. Це рішення є частиною ширшого процесу очищення публічного простору від імперських маркерів.

Київська міська рада визначила ще 53 пам’ятники та знаки, які відображають радянські та російські пропагандистські наративи та містять неправдиву історичну інформацію. Ці об’єкти внесені до Переліку пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією та культурою Росії та СРСР, що підлягають усуненню з публічного простору міста.

Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

«У зв’язку з численними воєнними злочинами окупантів, здійснених під час нинішнього етапу російсько-української війни, в українському суспільстві справедливо загострилось сприйняття монументів та об’єктів топоніміки, що стосуються російської історії та культури. У такий складний час ми маємо прибирати з публічного простору об’єкти, що нагадують про СРСР, РФ. Наразі вже чимало зроблено: переосмислено Арку Дружби народів, яка тепер має назву Арка Свободи українського народу, демонтовано багато пам’ятників, зокрема Щорсу, Пушкіну. Але робота має продовжуватися», – наголосила Ганна Старостенко.

Серед об'єктів, які підлягають вилученню, є:

  • Пам'ятник «Радянський танк» на просп. Берестейському, 52/2;
  • Чотири башти від радянських танків, встановлені на честь радянських танкістів, що перебувають на території київських шкіл;
  • Барельєф після демонтажу пам'ятника Володимиру Леніну біля станції метро «Театральна»;
  • Три пам’ятники російському та радянському науковцю Івану Павлову за адресами: вул. Госпітальна, 24-А, вул. Шовковична, 39/1, вул. Кирилівська, 103.

Також визначено 23 об'єкти, які підлягають збереженню з вилученням окремих елементів композиції, корекції тексту або окремих його частин. Наприклад, пам'ятник радянським льотчикам на вул. Лісова, 56 буде перероблений: текст викладуть українською мовою, замінять пам'ятний напис на сучасний, з присвятою українським льотчикам, які полягли в роки Другої світової війни.

На пам'ятнику викладачам і студентам КДХІ, які загинули під час Великої Вітчизняної війни (Вознесенський узвіз, 20) згадку про «Велику Вітчизняну війну» замінять на «Другу світову війну», цифри «1941-1945» – на «1939-1945», формулювання «німецько-фашистські загарбники» змінять на «нацистські загарбники». Також змінять деталі на пам'ятниках загиблим співробітникам трамвайного депо (вул. Дегтярівська, 4) та учасникам оборони Києва в Голосіївському парку.

Це рішення є частиною ширшого процесу переосмислення української історії та культурної спадщини, що включає очищення публічного простору від маркерів імперських претензій.

Фото: Вікіпедія.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Київ КМДА
Джерело матеріала
loader
loader