Україна просить Польщу закрити небо над західними областями
Україна просить Польщу закрити небо над західними областями

Україна просить Польщу закрити небо над західними областями

Україна попросила Польщу розмістити кошти ППО на своїх східних кордонах для захисту повітряного простору над західною частиною країни. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Голова Верховної Ради Олена Кондратюк зустрілася у Вільнюсі з маршалом польського Сенату Малгожатою Кідавою-Блонською та спікером литовського Сейму Вікторією Чміліте-Нільсен. Литва, Польща та Україна входять до Люблінського трикутника та координують спільні дії у різних галузях.

– Сьогодні обговорювали гуманітарний захист України. Під цим я маю на увазі захист права українців на життя, включаючи захист міст та енергетичної інфраструктури від російських ракетних атак. Україна знову закликає: закрийте небо! Дайте нам можливість жити!, – заявила Кондратюк.

Кондратюк звернулася до польської колеги із проханням розглянути можливість використання польських ППО для захисту повітряного простору прикордонних регіонів України. Вона зазначила, що за два з половиною роки агресії Росія зруйнувала 70% енергетичної інфраструктури та 250 тисяч будинків.

- Я також попросила спікера литовського Сейму Вікторію Чміліте-Нільсен порушити це питання на саміті спікерів країн НАТО, який відбудеться у понеділок у Вашингтоні перед ювілейним самітом НАТО, - наголосила Кондратюк.

За її словами, Малгожата Кідава-Блонська та Вікторія Чміліте-Нільсен запевнили, що докладуть усіх зусиль для розв'язання питання захисту українського неба.

  • 20 червня Румунія передасть Україні американську систему ППО Patriot. Відповідне рішення ухвалила Вища рада оборони під час засідання на чолі із президентом Клаусом Йоханнесом.
  • 5 липня український лідер Володимир Зеленський заявив, що Україна вже здобула нову систему Patriot від Німеччини.
Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader