Ізраїльський стартап розробляє фотонні процесори, які у 1000 разів швидше за Nvidia
Ізраїльський стартап розробляє фотонні процесори, які у 1000 разів швидше за Nvidia

Ізраїльський стартап розробляє фотонні процесори, які у 1000 разів швидше за Nvidia

Процесори DeepLight ізраїльського стартапу CogniFiber обіцяють справжній прорив у обробці даних. Насамперед вони будуть затребувані дата-центрами та суперкомп'ютерами. Сьогодні суперкомп'ютери будуються на традиційних процесорах, зокрема компанії Nvidia. Але потреби у обчислювальних потужностях зростають, і потрібні нові рішення.

Це пов'язано з активним використанням додатків штучного інтелекту. Вони дуже вимогливі до ефективності процесорів. Це призводить до постійно зростаючих енерговитрат.

На цьому тлі розробки CogniFiber мають дуже перспективний вигляд. Компанія розробляє процесори, у яких замість електричних зв'язків використовуються фотонні. Це знижує енерговитрати та підвищує продуктивність. Компанія розробляє нейроморфні процесори. Вони відрізняються від традиційної архітектури фон Неймана, коли пам'ять і обчислювальний процесор розділені, і необхідний обмін даними між ними. Швидкість обміну даних – це свого роду "пляшкове горло", яке стримує зростання ефективності обчислень.

CogniFiber готує нейроморфний процесор , в якому цього "пляшкового горла" не буде, оскільки і пам'ять та обчислення знаходяться на одному чіпі.

Як повідомляє "Калькаліст" , в останній версії процесора DeepLight розробникам вдалося досягти швидкості обробки даних, що перевищує останні процесори Nvidia в 1000 разів і зниження енергоспоживання в 100 разів у порівнянні з процесорами Nvidia.

Інвестори підтримали CogniFiber. В останньому раунді компанія залучила 5 мільйонів доларів. Загальна сума залучених інвестицій сягнула 14 мільйонів доларів, включаючи фінансування від Управління інновацій Ізраїлю.

Компанія планує завершити розробку першої версії повноцінного фотонного процесора у 2027 році. На його основі компанія планує зібрати фотонний суперкомп'ютер. Це може стати серйозним кроком у розвитку всієї мікропроцесорної галузі.

Джерело матеріала
loader
loader