Римські канікули: топ локацій, які варто відвідати
Римські канікули: топ локацій, які варто відвідати

Римські канікули: топ локацій, які варто відвідати

Нарешті "всі дороги привели вас до Риму"? Куди піти та що подивитися у місті — розповідаємо нижче.

Колізей

Головна арена для гладіаторських боїв у столиці. Її відкрили у 80-му році нашої ери, загальна місткість — 50 000 осіб. Глядачі сідали за ієрархією. У нижньому ряді перебувала імператорська сім'я. Ярусом вище розташовувалися представники влади. Третій поверх займали люди нижчих станів. До речі, амфітеатр вважали найбільш незручним серед аналогів. Сьогодні від споруди залишилася лише третина, але це не зменшило її популярності.

Вхід коштує від €18, діти до 6 років заходять безкоштовно. Щоб уникнути черг, радимо купити квитки онлайн.

Римські канікули: топ локацій, які варто відвідати

Пантеон

Храм з 2000-річною історією. Величезні розміри та вражаючий купол науковці вважають найбільшим архітектурним досягненням того часу. Святилище служить усипальницею для деяких видатних італійців. З відомих особистостей тут похований Рафаель. Радимо заглянути сюди опівдні, коли промені сонця проникають через круглий отвір у стелі. До речі, завдяки численним реставраціям, споруда досі в хорошому стані.

Майте на увазі, нещодавно уряд Італії скасував безкоштовне відвідування пам'ятки. Відтепер квиток обійдеться у €5.

Римські канікули: топ локацій, які варто відвідати

Собор і площа Святого Петра

Духовний центр проведення святкових мес Папою Римським. У IV столітті тут розташовувався цирк Нерона. Згодом його перебудували у собор. Над святинею працювали Рафаель, Мікеланджело, Перуцці та інші відомі скульптори і художники.

Що цікаво, до храму ведуть п'ять бронзових дверей. Ті, які знаходяться праворуч, відкривають лише один раз на 25 років — у Святий рік, напередодні Різдва. Далі вхід знову замуровують бетоном.

Туристам дозволяють піднятися на верхівку купола, подолавши 551 сходинку. До речі, можна полегшити підйом. 230 перших щаблів можна проїхати ліфтом, далі — пішки. Зверху відкривається неймовірна панорама на Рим.

Музеї Ватикану

Колекції збирали понтифіки різних часів. У Станці Рафаеля можна помилуватися гобеленами та фресками. У К'ярамонті та Піо-Крістіано побачити античні статуї і саркофаги стародавніх епох. А у Ватиканській бібліотеці зібрали понад півтора мільйона книг.

Фонтан Треві

Найбільший водограй у місті та один з найпрекрасніших у світі. У ньому є спеціально відведене місце, де можна набрати питну воду. Мандрівників тут безліч. Вони не лише роблять фото, а й кидають монетку у водойму та загадують бажання.

До речі, тут часто можна стати свідками пропозиції руки та серця. Якщо дратує натовп, приходьте сюди на світанку.

Римські канікули: топ локацій, які варто відвідати

Сікстинська капела

Історичну будівлю звели в період з 1473 по 1481 роки. Сьогодні вона служить меккою для конклавів. Саме тут обирають нового понтифіка. А ще це справжній музей творів мистецтва епохи Відродження. Стіни святині розписував Мікеланджело Буонарроті.

Щоб не стояти у довгій черзі, рекомендуємо купити квиток заздалегідь. Без онлайн бронювання він обійдеться у €20.

Замок Святого Ангела

Споруду збудували на березі мальовничої річки Тибр. За час свого існування вона слугувала папською резиденцією, в'язницею, складом та навіть усипальницею. Зараз у фортеці розміщується історичний музей. Тут зберігається колекція картин, скульптур, військових пам'ятних речей та середньовічної вогнепальної зброї.

За вхід доведеться заплатити €14. Будівля працює щодня з 9:00-19:30, але каса закривається раніше — о 18:30.

Вітторіано

Архітектурний комплекс першого правителя об'єднаної Італії. Перед палацом горить Вічний вогонь та чергує почесна варта. Всередині знаходиться 12-ти метрова статуя короля Віктора Емануїла II. А скульптури над колоною символізують 16 регіонів країни.

Цікаво те, що жителі Риму не зовсім злюбили цю споруду. На їхню думку, вона не вписується в архітектуру міста.

Римські канікули: топ локацій, які варто відвідати

Базиліка Святого Климента

Саме тут зобразили різні етапи бурхливого минулого Рима. Пам’ятка стала останнім прихистком для мощей святого Климента, четвертого єпископа та одного з апостольських мужів, а також для Ігнатія Богоносця.

Тут же зберігають тіло рівноапостольного Кирила — просвітника слов'янських народів.

Терми Каракалли

Громадський заклад для водних процедур. Культура відвідування лазень почала розвиватися ще за часів Римської імперії й популярна досі. Римляни приходили сюди, щоб поспілкуватися, дізнатися новини або ж провести ділові переговори.

Терми звели ще у III столітті для усіх мешканців Рима. Окрім басейнів, тут розташовувалася бібліотека.

Римські канікули: топ локацій, які варто відвідати

Відкрийте для себе вічне місто, де кожен куточок дихає історією. Час вирушати у подорож!

Раніше OBOZ.UA розповідав про найгарніші столиці Європи.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader