У ДР Конго поширюється новий штам мавпячої віспи - ВООЗ
У ДР Конго поширюється новий штам мавпячої віспи - ВООЗ

У ДР Конго поширюється новий штам мавпячої віспи - ВООЗ

Міжнародні організації охорони здоров'я б'ють на сполох у зв'язку з поширенням у Демократичній Республіці Конго штаму вірусу мавпячої віспи, про мутацію якого мало що відомо.

Як передає Укрінформ з посиланням на The Hill, вважається, що цей вірус, який циркулює у двох провінціях країни, мутував з клади І, яка є ендемічною для Центральної Африки (на відміну від штаму, похідного від клади II, що вразив США та інші західні країни у 2022–2023 роках).

У ВООЗ зазначили, що нещодавно виявлений штам з'явився приблизно у вересні 2023 року і ризик, пов’язаний із ним, залишається високим.

«Головна відмінність… полягає в тому, що відбувається стійка передача вірусу від людини до людини. Це триває вже кілька місяців, і це справді щось нове у випадку з кладою I», – сказала експертка з інфекційних захворювань організації «Лікарі без кордонів» Сільвія Йонкер.

ВООЗ зазначає, що штам, який походить від клади I, є наслідком мутації – і це свідчать про «адаптацію вірусу внаслідок циркуляції серед людей».

На відміну від форми мавпячої віспи, яка поширилася в західних країнах у 2022 році, новий штам, схоже, не має тісного зв'язку зі статевим шляхом передачі й значно менш небезпечний (смертність від штаму клади ІІ сягає 10%).

За словами Йонкер, приблизно 25 відсотків випадків захворювання припадає на дітей.

Поки що цей штам віспи обмежується ДР Конго, хоча надалі може поширитися на сусідні Бурунді та Руанду й далі.

Зазначається, що вакцина від мавпячої віспи, яку застосовували у США під час спалаху 2022 року, має бути ефективною і проти нового мутованого штаму.

Як повідомляв Укрінформ, на початку червня ВООЗ підтвердила першу смерть від нового штаму пташиного грипу, зареєстровану у Мексиці.

Фото ілюстративне / srherald.com

Теги за темою
ВООЗ Вірус
Джерело матеріала
loader
loader