Українцям показали, як змінилися ціни на овочі, фрукти, м'ясо та яйця у червні
Українцям показали, як змінилися ціни на овочі, фрукти, м'ясо та яйця у червні

Українцям показали, як змінилися ціни на овочі, фрукти, м'ясо та яйця у червні

Українцям показали, як змінилися ціни на найпопулярніші продукти у червні.

Як передає "Хвиля", про це розповів аналітик "УКАБ" Максим Гопка 24 каналу.

Так, в Україні наприкінці червня знизилися ціни на більшість овочів. Теж саме стосується і сезонних фруктів. А ось ціни на всі види м'яса залишаються стабільними.

За словами Гопки, сезонні овочі, такі як: молода картопля, молода капуста, редиска, тепличні огірки досить суттєво подешевшали. Тим часом, зелена цибуля за тиждень навпаки зросла в ціні.

Він пояснив, що пропозиція зростає, ціни знижуються, але поступово. Дощі та загальний стан країни збільшують витрати, що впливає на собівартість виробництва, у порівнянні з минулим роком.

Експерт УКАБ також наголосив, що яйця в середньому зросли на 3-5 гривень. Відтак ціна за десяток становить близько 40 гривень. Відчутне збільшення вартості, за його словами, буде у першій половині осені.

"Для виробництва яєць потрібна цілодобова наявність електроенергії, не тільки для підсвічування птиці, а й для виконання техніко-механічної роботи подачі води, збирання яєць тощо. Тому по можливості використовуються додаткові джерела енергії, що разом із підвищенням тарифів впливає на кінцеві ціни", – розповів Гопка.

Ціни на продукти в Україні
Ціни на продукти в Україні

Тим часом середня вартість кавунів, 30-37 гривень на опті, проти 31-34 гривень у 2023 році. Пропозиція тільки почала надходити, і це типова висока ціна на початку сезону.

Експерт прогнозує, що збільшення пропозиції буде з середини липня. Це дещо знизить ціну.

Щодо полуниці, то аналітик зазначив, що її сезон вже майже завершився, тому її пропозиція скорочується, а ціни зростають. До того ж, зараз спостерігається пік сезону черешні, тому вона доступна в широкому асортименті. Цього року погода суттєво відрізняється від минулорічної, що впливає на вегетацію плодів.

"Зокрема, червневі перепади температур та дощі гальмували їх розвиток. Також сильні дощі погіршили якість черешні, що зменшує як її вартість, так і пропозицію. Така черешня погано зберігатиметься, і це розуміє виробник, якому треба якнайшвидше її продати", – пояснив Гопка.

На додаток до цього він зазначив, що задовольнити внутрішній попит допомагає імпортна пропозиція.

Крім того, аналітик розповів, що на внутрішньому ринку України ціни залишаються помірними, проте спостерігається тенденція до зниження. Перебої з електропостачанням та мобілізація впливають на виробничі процеси, що додатково ускладнює ситуацію.

"Станом на кінець червня оптом яловичина на кістці напівтуші корів реалізовувалась у середньому в Україні за ціною 118-150 гривень за кілограм", – сказав він.

Импорт говядины в Украину
Импорт говядины в Украину

Водночас напівтуші бугаїв продавали за ціною 161-178 гривень за кілограм.

Середня ціна у супермаркетах на гуляш яловичини становить 280 гривень за кілограм, що на 4% менше, ніж попереднього місяця.

Яловицькі ребра за останній місяць стабільні в ціні та становлять у середньому 168 гривень за кілограм, порівняно з минулим роком ціна зросла на 5%.

Щодо м'яса птиці, то наприкінці червня охолоджені тушки продавалися за ціною 65 гривень за кілограм, а заморожені – 59 гривень за кілограм. Охолоджене філе коштувало загалом 120 гривень за кілограм, а філе морозиво – 88 гривень за кілограм.

А ось ціни на оптовому ринку свинини сильно просіли. Слабка реалізація продукції та схожі фактори, що й з м'ясом великої рогатої худоби, знижують ціни. За останній місяць ціни у супермаркетах на свинину також помірні.

Середня ціна на ошийок становить 254 гривні за кілограм, за місяць ціна знизилася на 2%, за рік зросла - на 13%.

Ціна на свинячу лопатку складає 158 гривень за кілограм, за місяць ціна зросла на 2%, за рік знизилася – на 7%.

Ціна на грудинку становить 159 гривень за кілограм, за місяць ціна знизилася на 7%, за рік – на 8% зменшилась.

Нагадаємо, українцям показали, як змінилися ціни на молоко, сир та сметану у липні.

Джерело матеріала
loader
loader