У Франції розпочався другий тур одних з найважливіших виборів в історії країни: чого очікувати
У Франції розпочався другий тур одних з найважливіших виборів в історії країни: чого очікувати

У Франції розпочався другий тур одних з найважливіших виборів в історії країни: чого очікувати

У Франції розпочався другий тур одних з найважливіших виборів в історії країни: чого очікувати

Коаліція Макрона може отримати втричі менше голосів, ніж партія Ле Пен.

У Франції розпочалося голосування на одних із найважливіших виборів за всю історію країни, де ультраправа партія "Національне об'єднання" Марін Ле Пен може стати домінуючою силою у парламенті.

Голосування триватиме до 20:00 за місцевим часом, увечері також очікуються перші результати екзит-полів, пише The Guardian.

Результат виборів залишається вкрай невизначеним. Опитування між двома турами показують, що "Національне об'єднання" може отримати більшість місць у 577-місцевій Національній асамблеї, але не набере 289 місць, необхідних для більшості. Це все одно увійде в історію, оскільки партію довгий час вважали ізгоєм через ксенофобські та расистські заяви, а також зв'язки з Росією, проте тепер вона найімовірніше стане найбільшою політичною силою Франції.

Згідно з попередніми прогнозами на основі екзит-полів, партія Ле Пен, як очікується, отримає 230-280 місць у 577-місцевому парламенті, Лівий альянс – 125-165 місць, а коаліція Макрона – 70-100.

Результат виборів ризикує занурити Францію - одну з рушійних сил ЄС і другу за величиною економіку Єврозони, а також провідну державу НАТО і члена Ради безпеки ООН ‒ у тривалий парламентський глухий кут і політичну невизначеність.

Цього тижня Ле Пен наполягала на тому, що ультраправа партія може отримати абсолютну більшість, закликаючи виборців уникнути "тотального болота", надавши "Національному об'єднанню" чіткий мандат на управління країною і забезпечивши, щоб її 28-річний лідер Джордан Барделла став прем'єр-міністром.

Ле Пен засудила наміри інших політсил об'єднатися, щоб не допустити до влади ультраправих. Вона заявила, що це спроба вкрасти перемогу "всупереч волі народу" шляхом створення "єдиної партії", що захищає політичний клас, а Барделла заявив, що не займе посаду, якщо його партія не матиме абсолютної більшості.

"Національне об'єднання" пом'якшило багато своїх планів, але все ще хоче скоротити імміграцію, заборонити особам з подвійним громадянством працювати на певних державних посадах, а також провести референдум про те, чи достатньо бути народженим у Франції, щоб отримати громадянство.

Виборча кампанія у Франції відзначилася зростанням напруженості та численними випадками насильства: понад 50 кандидатів та активістів зазнали фізичного нападу. Декілька з них були поранені настільки, що потребували госпіталізації.

За два тижні до початку літніх Олімпійських ігор у Франції близько 30 000 поліцейських, у зокрема 5 000 у Парижі, будуть задіяні у неділю, щоб запобігти можливим заворушенням після голосування, а вуличні протести за межами парламенту заборонені.

Нагадаємо, формальний лідер ультраправої французької партії “Національне об’єднання” Жордан Барделла заявив, що виступає за надання Україні боєприпасів, необхідних для самооборони, але не "обладнання, яке може спровокувати ширшу війну". Це ставить його відносно близько до позиції Еммануеля Макрона щодо ролі Парижа в підтримці Києва.

Але, на відміну від президента, Барделла заявив, що виступає проти відправки французьких військових в Україну. Макрон вважається одним із головних прихильників Києва, і його план включав можливу відправку військових інструкторів в Україну.

Коли Макрон оголошував дострокові парламентські вибори, то сподівався, що його політична сила буде головним спаринг-партнером ультраправих. Але все одразу пішло не за сценарієм французького президента. Замість змагання правих і ліберал-центристів ми отримали жорстке протистояння між правими і лівими. Політичне літо у Франції обіцяє бути спекотним.

Про це Петро Герасименко пише у статті "Дві помилки Макрона: що показали результати першого туру виборів у Франції".

Джерело матеріала
loader