Boeing визнав провину за загибель майже 350 пасажирів: вирішили "відкупитися" за гігантську суму
Boeing визнав провину за загибель майже 350 пасажирів: вирішили "відкупитися" за гігантську суму

Boeing визнав провину за загибель майже 350 пасажирів: вирішили "відкупитися" за гігантську суму

Авіабудівний гігант Boeing погодився визнати себе винним за статтею про шахрайство у зв'язку з катастрофою двох авіалайнерів, внаслідок чого загинуло 346 осіб. У зв'язку з цим корпорація погодилася виплатити штраф у розмірі 243,6 млн доларів.

У зв'язку з цим Boeing уклала угоду з Міністерством юстиції США, яку ще має схвалити суд. Як повідомляє Reuters, це потенційно ставить під загрозу здатність Boeing укладати вигідні урядові контракти, зокрема з Міністерством оборони США та NASA.

З іншого боку, судове провадження, яке буде закрите після схвалення судом, могло привернути увагу громадськості до рішень, прийнятих компанією напередодні авіакатастроф, вважають журналісти. Умови угоди зобов'язують Boeing:

  • виплатити штраф у 243,6 млн доларів;
  • протягом трьох років витратити не менше 455 млн доларів на підвищення рівня безпеки польотів;
  • призначити незалежного спостерігача, який публікуватиме щорічні звіти про виконану корпорацією роботу;
  • провести зустріч між радою директорів Boeing та родичами загиблих в авіакатастрофах.

Сім'ї жертв авіакатастроф вже розкритикували таку угоду – адвокати деяких із них висловили готовність боротися за її скасування. На їхню думку, Boeing має постати перед судом і зазнати серйозніших фінансових витрат.

Авіакатастрофи Boeing 737 MAX

Йдеться про дві трагедії з Boeing 737 MAX, що сталися з різницею у менш ніж 5 місяців в Індонезії (29 жовтня 2018 року) та Ефіопії (10 березня 2019 року). Внаслідок першого краху загинуло 189 людей, а жертвами другого стали 157 осіб. В обох випадках основною причиною катастрофи став збій бортової системи покращення характеристик маневрування MCAS.

Розслідування американської прокуратури дійшло висновку, що корпорація ввела в оману Федеральне управління цивільної авіації США щодо програмного забезпечення літака. У 2021 році Boeing уклав угоду з Мін'юстом, в рамках якої компанія мала протягом трьох років дотримуватися програми відповідності вимогам, розробленої після авіакатастроф, після чого відомство мало попросити зняти звинувачення в шахрайстві. У травні 2024 року прокуратура заявила, що Boeing порушив ці умови.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що Boeing тимчасово припиняє обслуговування та надання технічної підтримки російським авіаперевізникам. Такою є відповідь компанії на війну в Україні, розв'язану Росією.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader