Були найманцями: вчені знайшли докази участі британців у війні в північній Сирії
Були найманцями: вчені знайшли докази участі британців у війні в північній Сирії

Були найманцями: вчені знайшли докази участі британців у війні в північній Сирії

Учені виявили, що британські воїни VI століття н. е. брали участь у війні Візантійської імперії з Сасанідами. Доказами цього археологи вважають знайдені артефакти, які походять зі східного Середземномор’я та північної Сирії.

Нещодавні дослідження виявили докази того, що англосаксонські воїни з Британії кінця шостого століття брали участь у військових кампаніях Візантії у східному Середземномор'ї та північній Сирії. Це нове розуміння додає міжнародний вимір до їхньої історії, пише Arkeonews.

Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Фото: British Museum

Археологи виявили останки чоловіка в Таплоу в Бакінгемширі, одягненого в характерну куртку для верхової їзди в євразійському стилі. Крім того, в поховальній кімнаті Прітлвелл в Ессексі виявили мідну флягу з унікальним перловим раунделем із зображенням святого Сергія, виготовлену в сасанідській майстерні. Це ставить під сумнів думку про те, що немісцеві товари в англосаксонську Англію потрапляли лише через торгівлю.

Артефакти з відомих англосаксонських поховань, включаючи Саттон Ху, Таплоу і Прітлвелл, підтверджують ці висновки. Доктор Сент-Джон Сімпсон, старший куратор Британського музею, зазначив, що предмети, знайдені в цих місцях, вказують на те, що англосаксонські князі воювали за Візантійську імперію проти іранських Сасанідів.

"Перловий круг на флязі з Прітлвелла є унікальним, і його іконографія чітко вписується в сасанідську мову дизайну, що дозволяє припустити, що він був зроблений далі на схід, в сасанідській майстерні", — розповів Сімпсон.

Реконструкція князівської поховальної кімнати
Фото: MOLA

Сімпсон у співпраці з історикинею з Оксфордського університету Гелен Гіттос досліджували ці незвичайні об'єкти. Вони дійшли висновку, що артефакти, ймовірно, походять зі східного Середземномор'я і північної Сирії, що вказує на участь англосаксів у військових кампаніях Візантії проти імперії Сасанідів, могутньої іранської династії.

"Східні зв'язки тунік воїнів з Прітлвелла і Таплоу в поєднанні з дизайном плечових застібок з Саттон-Ху зміцнюють ідею про те, що ці люди повернулися з Сирії ще ближче до пізньоантичної моди візантійсько-сасанідського елітного суспільства воїнів", — сказав Сімпсон.

Дослідник наголосив, що обладунки та інші предмети, знайдені в цих місцях, можуть допомогти переосмислити життя в англосаксонській Англії, оскільки вони свідчать про глобальнішу взаємодію, ніж вважалося раніше.

"Ці знахідки ставлять англосаксонських князів та їхніх прибічників у центр подій однієї з останніх великих війн пізньої античності", — сказав він. Ця участь втягнула англосаксів у конфлікти між візантійцями і сасанідами, відкривши їм набагато ширший світ.

Ще одним захопливим відкриттям стали грудки бітуму в Саттон-Ху, які, як спочатку вважалося, були пов'язані з конопаткою корабля. Наукове дослідження показало, що ці грудочки походять з північно-східної Сирії. Сасаніди використовували бітум через його лікувальні властивості.

"Я думаю, що це ще один предмет, який привезли забобонні воїни, які, можливо, навіть прийняли християнство під час візантійських походів проти сасанідів", — припускає Сімпсон.

Важливо Збудований невідомою цивілізацією: археологи знайшли старішу за цивілізацію інків споруду в Перу

Знахідки вказують на англосаксонських воїнів, які служили під владою візантійських імператорів Тиберія II і Моріса. Ці імператори записали у військових посібниках, що "бритти" були вправними бійцями в лісистій місцевості. Гелен Гіттос зауважила: "Це відкриває неймовірний погляд на ранньосередньовічну британську історію".

Раніше Фокус писав про знахідки з давньоримського форту Магна, розташованому в Англії. Дослідники виявили численні артефакти, які свідчать як про військове, так і цивільне життя у цьому місці.

А також ми розповідали про золотий пояс середньовічного володаря, знайдений у Туреччині. Дослідники не оприлюднювали артефакт впродовж цілих 22 років, ховаючи його у сховищі.

Джерело матеріала
loader
loader