Чернігівські школярі створили пристрій для виявлення дронів, який допоможе на передовій
Чернігівські школярі створили пристрій для виявлення дронів, який допоможе на передовій

Чернігівські школярі створили пристрій для виявлення дронів, який допоможе на передовій

Чернігівські старшокласники створили інноваційний прилад для виявлення безпілотників у радіусі до п’яти кілометрів. Цей детектор дронів, оснащений штучним інтелектом, скоро відправиться на передову для тестування військовими.

Про це пише «Суспільне».

Історія створення

Олександр, разом з чотирма юними винахідниками, розповідає, що основою для їхнього приладу став український детектор безпілотників «Цукорок». Однак, їхній винахід відрізняється наявністю штучного інтелекту.

«Якщо розробляти алгоритм, то потрібно створювати алгоритм виявлення та підтвердження для кожного окремого дрона. А наш пристрій, завдяки штучному інтелекту, можна легко перенавчити для виявлення нових дронів», – пояснив Олександр.

Розробка тривала майже рік.

«Першого вересня всі думають про навчання, а ми думаємо, що нам таке зробити», – каже Сашко. Перший прототип, названий «ЧАС» (частотний аналізатор спектра), був створений з наявних запчастин. Зараз деталі замовляють, а корпуси друкують на 3D-принтері. Усі витрати фінансують з власних кишенькових грошей і підробітків. Вартість детектора поки що не розраховували, але наступні моделі «ЧАС 1.5» будуть оснащені водонепроникним, ударостійким корпусом.

Невдовзі військові тестуватимуть пристрій на передовій. Такі детектори дронів надзвичайно важливі на полі бою, оскільки допомагають врятувати життя і виграти час для прийняття рішень.

Олександр з командою планують продовжувати вдосконалювати свій винахід.

«Навіть якщо всі поїдемо навчатися до різних міст, робота не зупиниться, бо всі обов’язки в команді чітко розподілені, а сучасні технології допоможуть з комунікацією», – зазначає випускник.

Джерело матеріала
loader
loader