Що таке чарунка: значення знають одиниці
Що таке чарунка: значення знають одиниці

Що таке чарунка: значення знають одиниці

Багата та милозвучна українська мова має безліч рідковживаних слів, якими варто було б збагатити свій словниковий запас. Наприклад, мало хто знає значення незвичної лексеми "чарунка".

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко пояснив, що чарункою здавна називали комірку. Але це не єдине значення слова.

Чарунка – це комірка. Принаймні таке тлумачення є найпоширенішим.

Словники дають і таке пояснення слова: чарунка – це певна заглибина, гніздо чи отвір, розташовані на одній площині тощо.

Наприклад:

Збираючи з квітів пилок, бджоли відкладають його у чарунки стільників, де він піддається бродінню і збагачується ферментами.

Мандрівник помітив, що між кімнатами у давній фортеці була прихована вузенька чарунка.

Це слово відоме також історикам та архітекторам. Римська чарунка – це вид аркади. До пілонів, що конструктивно несли аркади, приставлялися декоративні пілястри чи напівколони – таким чином створювався масштабний вигляд споруди. Чарунки виникли у Стародавньому Римі. Зазвичай ці колони увінчував загальний антаблемент, що мав візуально-тектонічне значення.

На площі збудували новий храм, увінчаний пілястрами, аркадами і чарунками.

Треба було десь сховатися від переслідувачів – Клавдій біг східцями, щоб швидше дістатися таємної чарунки.

Також OBOZ.UA розповідав, що багато українських слів просто не мають відповідників у російській мові. Унікальною особливістю української мови є формування назв місць та предметів. Детальніше про те, які слова навряд чи зрозуміє ворог – читайте у матеріалі.

Крім того, OBOZ.UA розповідав, як правильно перекласти українською "зайти в тупик", коли мова зовсім не про безвихідь.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader