Долар та євро змінилися в ціні: банки за вихідні переписали курс валют в Україні
Долар та євро змінилися в ціні: банки за вихідні переписали курс валют в Україні

Долар та євро змінилися в ціні: банки за вихідні переписали курс валют в Україні

Готівковий курс долара та євро в Україні зріс після вихідних. Так, у понеділок, 8 липня, середня вартість готівкового долара у банках встановилася на рівні 40,5/40,95 (купівля/продаж). Це на 5 копійок дорожче, ніж було наприкінці минулого тижня.

Про це свідчать дані моніторингу. Небанківські обмінники при цьому пропонують "бакс" трохи дешевше у купівлі та дорожче у продажу – в середньому по 40,39/40,97 грн. За тиждень курс готівкового долара зріс у середньому вже на 10 коп.

Курс долар-гривня у банках зростає

Тенденція до зростання спостерігається і для євро. У банках євровалюту пропонують у середньому по 43,7/44,35 грн., на 10 коп. у продажу дорожче, ніж у п'ятничних розцінках. В обмінниках євро коштує у середньому 44,05/44,61 грн.

Курс у банках: де вигідніше купувати та продавати долар та євро

Великі комерційні банки України сьогодні продають долар за цінами у діапазоні 40,8-41 грн. А купувати американську валюту вони готові за 39,8-40,5 грн.

Курси валют у таблиці взяті з сайтів банків і можуть відрізнятись від фактичної вартості в касах – іноді з клієнтів стягують додаткові комісії. Дізнатися точний обмінний курс можна, звернувшись до кол-центру конкретного банку.

На чорному ринку, тобто у приватних оголошеннях про купівлю-продаж валюти, середній курс валют виявився помітно вищим за банківський у купівлі, але трохи нижче у продажу. Так:

  • американську валюту "з рук" 8 липня пропонують за ціною 40,9/41 грн (купівля/продаж);
  • євровалюту – по 44,3/44,45 грн.

У той же час Національний банк України ( НБУ ) на 8 липня розрахував офіційну вартість долара США на рівні 40,54 грн. Це:

  • на 1 коп. менше, ніж було у п'ятницю, 5 липня;
  • на 9 коп. вище ніж тиждень тому;
  • на 22 коп. нижче за історичний рекорд (40,76 грн/дол., було встановлено 4 липня).

Офіційна вартість євро встановилася на рівні 43,86 грн. Це на 6 копійок дорожче, ніж до вихідних.

Курс НБУ для долара та євро з початку 2024 року

Курс долара: що буде в банках та обмінниках

Банківський сектор не виключає зміни курсу готівкового долара. За прогнозами, з 8 по 14 липня вартість американської валюти в банках та обмінниках перебуватиме у межах 40-41,2 грн.

Як розповів OBOZ.UA начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий, щоденні курсові зміни очікуються на рівні до 30-50 коп. у банках та до 50 коп. у обмінних пунктах. Проте, за його словами, очікується, що "основні зміни на валютному ринку перенесені на осінь". А зараз інфляційний тиск нівелюється сезонним зниженням цін на овочі та фрукти.

"Передбачити всі фактори, які можуть позначитися на валютному ринку, вкрай важко, адже йде війна, отже, її перебіг, як і її наслідки врахувати неможливо. Однак можна очікувати, що будь-які зміни на валютному ринку без ознак хаосу чи неконтрольованості. Ситуація на ринку залишається досить прогнозованою, і це може тривати до другої половини серпня", – спрогнозував Лєсовий.

Як повідомляв OBOZ.UA, у короткостроковій перспективі в Україні не очікується різкої зміни курсу долара. Відповідно, скуповувати валюту з надією незабаром вигідно її продати, резону немає.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader