Пенсії в Україні: деякі українці втратять виплати у липні, що відомо
Пенсії в Україні: деякі українці втратять виплати у липні, що відомо

Пенсії в Україні: деякі українці втратять виплати у липні, що відомо

Кабінет Міністрів описав процедуру, яка дає можливість переконатись, що внутрішньопереміщена особа жива і дійсно має право на отримання пенсійних виплат. У відповідній постанові ідеться про онлайн та офлайн способи.

Громадяни зі статусом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) можуть втратити пенсію в Україні, якщо вчасно не пройдуть ідентифікацію. Ідентифікація проводиться "Ощадбанком" та Пенсійним фондом України (ПФУ) за певною процедурою, затвердженою Кабінетом Міністрів. Про особливості отримання та скасування пенсій в Україні розповіли на порталі ПФУ.

Пенсії в Україні та ВПО

Пресслужба ПФУ звернулась до українців, які отримали статус ВПО до 22 лютого 2022 року, та до інших переселенців-пенсіонерів. Порядок виплат та нарахувань пенсії для цієї категорії громадян відбувається згідно з постановою Кабміну №637 від 5 листопада 2014 року. У тексті вказуються два важливі пункти:

  • ВПО зі статусом, отриманим до 22 лютого 2022 року, повинні обов'язково пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року. Якщо цього не зробити, то пенсійні виплати припиняються;
  • крім того, що шість місяців пенсіонери-ВПО повинні проходити фізичну ідентифікацію у "Ощадбанку" або ПФУ.
Пенсії в Україні - деталі ідентифікації для ВПО
Фото: Скриншот

Як пройти ідентифікацію пенсіонерам ВПО:

  1. особисто з'явитись у відділення "Ощадбанку" або у регіональне відділення Пенсійного фонду. При собі мати паспорті;
  2. дистанційно через вебпортал електронних послуг ПФУ — за допомогою накладання кваліфікованого електронного підпису (КЕП) Дія.Підпис. У відповідній відеоінструкції показано, як це робиться. Під час входу в акаунт генерується QR-код, який сканується застосунком "Дія". Після цього відбувається фізична ідентифікація за обличчям, вводиться відповідний пароль і підтверджується особа пенсіонера;
  3. через відеоконференцію — її проводять працівники "Ощадбанку" чи ПФУ, пенсіонер показує свої документи під час сеансу онлайн зв'язку;
  4. особисто у консульстві та посольстві — якщо пенсіонер перебуває за кордоном.
Пенсії в Україні - як накласти КЕП через Дія.Підпис

На порталі Пенсійного фонду також перелічили два способи подання заявки на ідентифікацію:

  • через портал електронних послуг ПФУ — потрібно заповнити електронний бланк заявки;
  • зателефонувавши до ПФУ за номерами 0800 503 753, (044) 281-08-70, (044) 281-08-71, обрати пункт "Питання щодо виплати пенсій та ідентифікації" і виконати вказівки оператора.

Зазначимо, раніше Фокус розповідав, чи варто українцям очікувати підняття пенсій. Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, що у 2024 році індексація виплат вже проводилась і стосувалась 10 млн українців. Зі слів експерта, що кінця поточного року піднятті не буде.

Нагадуємо, у медіа повідомили про особливості нарахування соціальної допомоги замість пенсії. Також стало відомо, хто в Україні отримує пенсію понад 200 тис. грн.

Теги за темою
війна виплати пенсії
Джерело матеріала
loader
loader