Туск допустив передачу додаткових літаків України, але є умови
Туск допустив передачу додаткових літаків України, але є умови

Туск допустив передачу додаткових літаків України, але є умови

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав, що Варшава може розглянути передачу Україні додаткових винищувачів радянських моделей, якщо зможе спільно з союзниками знайти їм заміну.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він заявив на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві.

Зеленський у своїй промові згадав, що обговорив на зустрічі з Туском можливість передачі Україні літаків з сучасною натівською авіонікою.

Туск під час сесії запитань-відповідей пояснив, що потенційно Польща може подумати про надання Україні додаткових винищувачів МіГ-29, які має на озброєнні, проте за низки умов.

"Ми не можемо так просто передати винищувачі МіГ, тому що вони виконують патрулювання над територією Польщі, виконуючи також місію у рамках НАТО.

Але якщо члени НАТО дозволять замінити ці літаки іншими – а МіГи були б дуже корисні в Україні, бо їх легко обслуговувати в Україні – так, що цю рівновагу можна буде зберегти, то я буду переконувати (....), щоб таке рішення організували якнайшвидше", – сказав Дональд Туск.

Він додав, що при цьому чесно сказав Зеленському у розмові, що це неможливо буде зробити, якщо при цьому буде створено вразливість для безпеки Польщі.

"Україна у гіршій ситуації, але після України у найбільш вразливій ситуації ми.

Тому ми так обережно говоримо про те, що можемо зробити", – пояснив Туск.

На брифінгу Зеленський повідомив, що документ передбачає розробку механізму збиття в повітряному просторі України російських ракет та дронів, які випущені в напрямку Польщі.

Туск зі свого боку зазначив, що Польща залучить союзників по НАТО для обговорення можливого збиття російських ракет і дронів над територією України.

Крім того, безпекова угода містить домовленість про створення Українського легіону – підрозділу, у якому зможуть пройти вишкіл на території Польщі громадяни України у Європі, щоб стати до лав Сил оборони України.

Джерело матеріала
loader
loader