В Європі виробники картоплі вперше переживають надскладний посівний сезон
В Європі виробники картоплі вперше переживають надскладний посівний сезон

В Європі виробники картоплі вперше переживають надскладний посівний сезон

Асоціація виробників картоплі Північно-Західної Європи (NEPG) заявляє, що дуже пізні та складні умови посадки та проблеми зі сходами у великих масштабах викликають занепокоєння в деяких основних регіонах виробництва картоплі в Європі. Про це повідомляє freshplaza, пише agronews.ua.

“Контекст майбутнього сезону, як і раніше, буде визначатися збільшенням переробних потужностей в Європі, а також сприятливим для виробників співвідношенням попиту і пропозиції. Але з огляду на умови поточної кампанії, зростаючі ризики, що впливають на виробництво, і ринкові тенденції (конкурентоспроможність і споживання), це жодним чином не гарантує стійкого майбутнього для сектора. Залишається багато питань…”, – зазначає NEPG.

У 2024 році по всій зоні NEPG площі під картоплею збільшаться. Офіційних даних поки що небагато, але збільшення може скласти від 4% до 6%. Календар посадки тривав від 8 до 10 тижнів цієї весни, причому останні посадки все ще тривали минулого тижня! Поточні поля варіюються від повного цвітіння і закінчення бульбоутворення (з бульбами розміром з гусяче яйце) до щойно висаджених!

Проблеми зі сходами дуже поширені: від кількох відсотків до понад 80% бульб не сходять, в основному через гниття, особливо в Бельгії та Нідерландах. Використання різаного насіння, затримки з посадкою, багаторазове проростання, складні умови посадки і велика кількість опадів зробили весь сезон посадки і появи сходів дуже складним. Списання полів через сильні дощі та повені є поширеним явищем, переважно в країнах Бенілюксу та деяких регіонах Німеччини (Баварія…).

Існує більше запитань, ніж відповідей щодо майбутньої кількості та якості врожаю. Чи матимуть пізно висаджені сорти, деякі з яких не придатні для переробки, достатньо великі розміри і достатньо високу вагу під водою?

Проблеми з насінням ще не вирішені! Незважаючи на те, що виробництво насіння у Франції зростає, площа посівів у Нідерландах може бути на 3% меншою, ніж у 2023 році. Крім того, сотні гектарів насіння були сильно пошкоджені через повені і навіть списані в різних частинах Голландії. Наразі немає чітких вказівок на те, як відбувається і відбуватиметься бульбоутворення та кількість бульб.

Попит на переробку в зоні NEPG та вищі переробні потужності – переважно у Франції, а також в інших країнах – продовжують зростати. Але продажі заморожених чіпсів та інших продуктів переробки останнім часом стабілізуються або знижуються. На ринку зростає конкуренція не лише з північноамериканцями, але й з такими країнами, як Китай, Індія, Туреччина та Аргентина.

Ризики, на які наражаються фермери, вирощуючи картоплю, ще ніколи не були такими високими. Поєднання проблем, пов’язаних зі зміною клімату, високим тиском фітофторозу в цьому сезоні в поєднанні зі стійкістю деяких нових штамів фітофтори, меншою доступністю фунгіцидів робить вирощування картоплі все більш ризикованим.



Перегляди: 0
Теги за темою
Європа
Джерело матеріала
loader
loader