У Росії пообіцяли розірвати контракти із завербованими для війни індійцями - ЗМІ
У Росії пообіцяли розірвати контракти із завербованими для війни індійцями - ЗМІ

У Росії пообіцяли розірвати контракти із завербованими для війни індійцями - ЗМІ

Громадяни Індії, які підписали контракт із міністерством оборони Росії та беруть участь у повномасштабній війні проти України, будуть звільнені та повернуті додому.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на індійські ЗМІ, передає Укрінформ.

Телеканал NDTV із посиланням на джерела інформує, що це питання порушив прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді у розмові з Володимиром Путіним під час візиту до Москви 8-9 липня.

За даними NDTV, майже два десятки громадян Індії потрапили у зону бойових дій після вербування агентами, які обіцяли їм високооплачувану роботу. Своєю чергою секретар із закордонних справ Індії Вінай Кватра зазначав, що у російських військах можуть служити від 30 до 40 індійців, десятеро вже повернулися додому.

За даними Reuters, раніше індійські джерела повідомляли про близько 100 громадян Індії, які підписали контракти з російським військовим відомством. Двоє із завербованих індійців загинули на війні, їхні тіла залишилися на полі бою.

У лютому 2024 року влада Індії повідомила, що намагається повернути додому близько 20 своїх громадян, які воюють у російській армії. AFP зазначає, що вони могли потрапити до Росії як "армійські помічники". За даними видання, кільком громадянам Індії нібито пропонували розбирати зруйновані будинки, однак після приїзду їм "видали зброю".

У травні Центральне бюро розслідувань Індії заявило про арешт чотирьох осіб, підозрюваних в участі у великій мережі торгівлі людьми, члени якої обманом вербували молодих чоловіків до Росії, де їх змушували підписувати контракти з російським міністерством оборони та відправляли на війну в Україну. Двоє з заарештованих, за інформацією індійського відомства, займалися безпосереднім вербуванням чоловіків у південних штатах країни. Також під арештом перебувають перекладач, який працював у Росії, і візовий агент, яких підозрюють у сприянні вербуванні.

За даними ЦБР, за період дії мережі було завербовано щонайменше 35 осіб. Всім жертвам злочинці, як стверджує слідство, пропонували виїхати до Росії під приводом влаштування на роботу або допомоги у вступі до "сумнівних приватних університетів". Людей вони вербували у соцмережах та через місцеві компанії, зокрема турфірми.

Як повідомляв Укрінформ, на початку березня в Індії викрили велику мережу торгівлі людьми, яка відправляла молодих людей до Росії, обіцяючи роботу, після чого їх змушували брати участь у війні проти України.

Теги за темою
Україна Росія війна Індія
Джерело матеріала
loader
loader