Фінські дослідники створили клітину, з якої не може виникнути рак
Фінські дослідники створили клітину, з якої не може виникнути рак

Фінські дослідники створили клітину, з якої не може виникнути рак

Фінські дослідники створили клітини, які не здатні мутувати у ракові, що дасть змогу розробити нові безпечні методики клітинної терапії.

Про це повідомляє Yle, передає Укрінформ.

Зазначається, що метод розробили дослідники Гельсінського університету і Центральної університетської лікарні Гельсінкі. Їм вдалося створити клітини, поділ яких можна контролювати.

Нові методи клітинної трансплантології, які стали можливими завдяки цьому винаходу, могли б допомогти при сотнях різних захворювань. За даними Університету Гельсінкі, клітинна терапія могла б застосовуватися, наприклад, для лікування інфаркту міокарда.

За багатьох захворювань крові людям уже зараз пересаджують нові клітини. Також діабет лікували шляхом трансплантації клітин, одержаних від донорів органів.

Діабет лікують за допомогою бета-клітин, модифікованих із власних стовбурових клітин пацієнта. Однак генетично модифіковані клітини зазнають змін ДНК, які, наприклад, збільшують ризик розвитку раку.

Пересадка клітин від інших також ускладнена, оскільки типи тканин у людей різні.

Крім того, раніше вчені отримали клітини, які підходять усім і не розпізнаються імунною системою людини. Однак, за даними фінських дослідників, ці клітини пов'язані з підвищеним ризиком розвитку онкологічних захворювань.

За словами фінських науковців, клітини можна зробити такими, що їх не розпізнаватиме імунна система людини.

«Раніше з такими клітинами був пов'язаний високий ризик, тому що імунний захист також контролює виникнення раку. Тепер цей ризик дуже малий або взагалі відсутній», – заявив керівник дослідницької групи доцент Кімо Вартієвара.

Як повідомляв Укрінформ, група дослідників з низки наукових установ, включаючи університет Хоккайдо в Японії, виявили, що стійкі до ліків бактерії можуть поширюватися від людей у водне середовище, а також до диких тварин.

Фото: Yle

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader