Найкращі фільми про Олімпіаду
Найкращі фільми про Олімпіаду

Найкращі фільми про Олімпіаду

Спорт тисячоліттями надихає людство на високі здобутки. Він підштовхує людей знаходити у собі нові сили та долати себе. Здійсненням цього стала Олімпіада, якій присвячено багато сильних фільмів. Ми відібрали ігрові картини про цю найяскравішу спортивну подію, після перегляду яких хочеться відразу піти на стадіон чи спортзал. Так уже склалося, що кінематографісти більше люблять саме біг, якому і присвячено більшість картин цього списку.

Пульс (2021)

Ця єдина вітчизняна стрічка у добірці заснована на реальних подіях та розповідає про талановиту українську спортсменку Оксану. Вона займається легкою атлетикою та мріє виступити на Олімпіаді. Однак усі її плани руйнуються після ДТП, внаслідок якого дівчина частково втрачає зір. Після цього багато часу йде на реабілітацію, протягом якої вона не втрачає силу духу і в результаті вирішує продовжити шлях до своєї мрії.

Швидкісний спуск (1969)

Звичайний фермер із Колорадо на ім’я Девід Чаппеллет поставив собі за мету взяти участь в Олімпійських іграх. Він приїжджає до швейцарського міста Венген, де хоче приєднатися до американської збірної з лижних видів спорту, яка готується до Олімпійських ігор. Девід не вміє працювати в команді та повністю зациклений на власному успіху. Це призводить до конфлікту із тренером. Паралельно цілеспрямований головний герой намагається будувати романтичні стосунки із привабливою дівчиною. Однак його егоїстичний характер, що допомагає у спорті, повністю руйнує його спроби домогтися взаємності у романтичних питаннях.

Префронтейн (1997)

Біографічний фільм із Джаредом Літо («Загін самогубців») у головній ролі розповідає про легендарного бігуна Стіва Префронтейна. Він встановив низку рекордів і заслужив на славу спортсмена, якому немає рівних на біговій доріжці. Однак на шляху до високих здобутків спортсмену довелося пережити велику драму. На сьогоднішній день Префронтейн вважається однією з найтрагічніших зірок світового спорту.

Золотий лід (1992)

На зимових Олімпійських іграх виступає хокеїст Даг, який відрізняється своєю нахабністю та цілеспрямованістю. Він грає в американській збірній і один із матчів закінчується для нього травмою. На цій же Олімпіаді також під прапором США виступає примхлива фігуристка Кейт, яка прагне медалі. Однак для неї змагання також закінчуються невдало – один із виступів зривається, після чого вона розлучається зі своїм партнером по льоду. Протягом наступних років Кейт намагається знайти собі нового партнера, щоб виступити на наступній Олімпіаді, але стосунки з кожним кандидатом не складаються. І одного разу вона доходить до останнього імені у списку кандидатів на виступ з нею – до Дага, який поставив хрест на хокеї, але все ще сповнений сил і енергії.

Вага золота (2020)

Серед безлічі документальних фільмів про Олімпійські ігри ми відібрали саме цю у зв’язку з тим, що саме вона присвячена дуже маловідомій стороні життя спортсменів: періоду після змагань. Що буде після того, як золота медаль Олімпіади вже висить у тебе на стіні? Адже життя на цьому не закінчується, а ресурси, щоб жити далі, вже практично повністю вичерпані. Спортсмени, які щойно показували свою надлюдську силу на бігових доріжках та в басейнах Олімпіади постають перед камерою дуже крихкими та вразливими. Як і будь-хто інший вони потребують підтримки та відновлення ресурсів.

Біжи, Мілко, біжи! (2013)

Ще одна картина, заснована на реальних подіях, розповідає про легендарний індійський спринтер, який представляв свою країну на трьох Олімпіадах. Однак, перед тим, як досягти висот у спорті, він пережив багато драм. Його батьків убили під час збройного конфлікту. Після цього хлопчик вирушив до Делі, де почав красти. Потім він опинився в армії, де захопився бігом на короткі дистанції. Він почав розвивати у собі ці здібності. Щоправда, він мав прожити ще багато труднощів.

Хлопці у човні (2023)

1930-ті роки. США. Студенти Вашингтонського університету мріють про те, щоб досягти високих результатів у веслуванні. Для цього вони тренувалися щодня, знаходячи час між навчанням та долаючи безліч труднощів у особистому житті. Їхньою заповітною мрією був виступ на Олімпіаді в Берліні. Щоправда, пошук грошей на дорогу до Німеччини виявився справжнім випробуванням, адже США ті роки намагалися відновитися після Великої депресії.

Вогняні колісниці (1981)

Найтитулованіший фільм у цій добірці. Він отримав чотири “Оскари”, у тому числі й за найкращий фільм, дві премії Каннського кінофестивалю, а також низку інших престижних нагород. Стрічка розповідає про двох талановитих бігунів. Один із них – релігійний шотландець Ерік Лідделл, який під час забігів наближається до екстазу. А інший – студент Кембриджу Гарольд Абрахамс. Обидва вони вдосконалюють свої спортивні результати на англійських чемпіонатах та потрапляють до Олімпійської збірної, яка вирушає до Парижа у 1924 році. Їх мета – не тільки вибрати першість у забігу, але й відстояти свої особисті принципи, що надають їм сили. Надихаюча картина, яка спонукала багатьох своїх глядачів відправити на пробіжку одразу після перегляду.

Едді «Орел» (2016)

Ще одна стрічка, що базується на реальних подіях. Головні ролі в ній виконали Х’ю Джекман (Росомаха) і Терон Еджертон (Кінгсман). У центрі сюжету – одержимий виступом на Олімпійських іграх британський лижник. До того, як стати на лижі, він перепробував багато видів спорту, в яких не досяг ніяких результатів. Щоб удосконалюватися у стрибках з трампліну, він почав тренування у досвідченого тренера, який, як і решта, спочатку не вірив у успіх хлопця. Однак наполегливо продовжуючи тренування, він все ж таки виборов собі путівку на Олімпіаду.

Без межі (1998)

Другий у цій добірці байопік про життя Стіва Префонтейна. Він увійшов до великого спорту, як бігун на довгі дистанції по пересіченій місцевості. Спортсмен був готовий піти на все для того, щоб виступити на Олімпійських іграх 1972 року в Мюнхені. У своєму рідному Орегоні він встановлює кілька рекордів швидкості, вступив до спортивного університету, а за його тренування взявся Білл Бауерман. Паралельно він знайомиться з однокурсницею Мері Маркс, яка стає його спортивною музою.

Чудо (2004)

1980 рік. Військово-політична напруга між США та СРСР дійшла до свого піку. На цьому фоні хокейні збірні цих двох країн сходяться у фінальному матчі Олімпійських ігор. У цьому безумовним лідером вважається збірна СРСР. І американським хокеїстам доводиться налаштуватися на одне із найсильніших випробувань у їхньому житті. Чи зможуть вони впоратися з цим з огляду на те, що команда США складається з молодих гравців-студентів. Ця картина, серед іншого, чудово показує, як сформувалася сильна згуртована команда з різних гравців.

Сила волі (2016)

Легендарний чорношкірий атлет Джессі Оуенс перевернув світ спорту своєю появою на біговій доріжці Олімпійських ігор 1936 року. Тоді змагання проходили в Берліні і Гітлер, який правив у Німеччині, сподівався перетворити Олімпіаду на пропаганду нацизму. Мрією диктатора був абсолютний тріумф саме німецьких спортсменів. Але виклик цим планам фюрера кинув саме Джессі.

Я, Тоня (2017)

Скандальна американська фігуристка 90-х Тона Гардінг впевнено розвивала свою спортивну кар’єру. Однак її шлях до слави виявився не настільки гладким і чесним. В один із вирішальних моментів головна суперниця Тоні отримує серйозну травму ноги, яку завдають їй соратники Тоні. Цей факт перетворює героїню фільму з національної легенди на ізгоя. Ця картина детально показала виснажливі тренування, що надихають виступи на змаганнях та хитросплетені інтриги, в яких остаточно заплуталася Тоня.

Круті віражі (1993)

Цей найпозитивніший фільм у добірці розповідає про, здавалося б, неможливе: про команду з бобслею з Ямайки. Вони з дитинства мріють про виступ на Олімпіаді в Альбертвіллі в 1992 році. При цьому хлопцям у команді доводиться тренуватись без снігу і ніхто з них не був раніше на холоді. Тренуватися їх береться товстун Ірвінг, який таким чином прагне показати свої вміння. Ця картина не лише заряджає позитивом, а й вкотре доводить істину, що головне – не перемога, а участь.

Джерело матеріала
loader
loader