Президент Румунії пояснив, чому відмовився від боротьби за посаду генсека НАТО
Президент Румунії пояснив, чому відмовився від боротьби за посаду генсека НАТО

Президент Румунії пояснив, чому відмовився від боротьби за посаду генсека НАТО

Румунський президент Клаус Йоганніс, який був єдиним суперником Марка Рютте в боротьбі за посаду генерального секретаря НАТО, пояснив рішення зняти свою кандидатуру бажанням не затягувати процес обрання наступника Єнса Столтенберга.

Про це він сказав на пресконференції в середу, 10 липня, яку транслювала адміністрація румунського президента, пише "Європейська правда".

Йоганніс сказав, що після оголошення ним своєї участі в боротьбі за посаду генсека "були цікаві переговори, були дискусії, які я б класифікував як дуже хороші, дуже відкриті, неформальні, це були дискусії тет-а-тет".

"Зрештою я вирішив, що доля НАТО набагато важливіша за мою політичну долю, і… я вирішив зняти свою кандидатуру з перегонів, щоб дозволити призначення генерального секретаря НАТО до цього саміту", – додав він.

Президент Румунії зазначив, що "іноді добре бачити ширшу картину і діяти відповідно".

65-річний Йоганніс оголосив про наміри поборотись за найвищу посаду в Північноатлантичному Альянсі у березні, наголошуючи на тому, що він представляє східний фланг НАТО.

Та в червні він оголосия про зняття кандидатури.

Після цього Північноатлантична рада вирішила призначити Марка Рютте, вже колишнього прем'єр-міністра Нідерландів, наступним генсеком НАТО.

До своїх повноважень Рютте приступить з 1 жовтня, коли закінчується мандат чинного генсека Єнса Столтенберга.

Як Рютте подолав угорське вето і чого чекати далі.

Джерело матеріала
loader