Саудівська Аравія погрожувала ЄС продажем боргу через конфіскацію активів РФ - ЗМІ
Саудівська Аравія погрожувала ЄС продажем боргу через конфіскацію активів РФ - ЗМІ

Саудівська Аравія погрожувала ЄС продажем боргу через конфіскацію активів РФ - ЗМІ

Саудівська Аравія на початку цього року приватно натякнула країнам «Групи семи», що може продати частину європейських боргових зобов'язань, якщо держави G7 вирішать конфіскувати заморожені активи Росії.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела, передає Укрінформ.

За словами співрозмовників видання, Міністерство фінансів королівства висловило деяким країнам G7 свою незгоду з ідеєю про конфіскацію, яка мала на меті підтримати Україну. Одне джерело Bloomberg назвало ці попередження «завуальованою погрозою». Інші двоє джерел зазначили, що саудівські чиновники в розмовах згадували боргові зобов'язання, випущені Францією.

У травні-червні країни G7 розглядали різні варіанти щодо заморожених російських активів. У результаті «Група семи» домовилася використовувати прибуток від них, а самі активи не конфісковувати, хоча США і Британія наполягали на «сміливіших варіантах».

Деякі європейські країни виступили проти конфіскації. Джерела видання вважають, що на позицію цих країн могло вплинути попередження Саудівської Аравії.

Водночас Міністерство фінансів Саудівської Аравії у відповіді на запит Bloomberg наголошує, що подібних погроз не було.

За словами одного зі співрозмовників видання, позиція Саудівської Аравії змінилася після того, як країни G7 виступили з пропозицією, яка не передбачає експропріацію активів РФ. Однак поки незрозуміло, чи діяла Саудівська Аравія з власних інтересів — побоюючись, що конфіскація створить прецедент, який у майбутньому може бути використаний проти інших країн, чи з солідарності з Росією.

«Якими б не були мотиви, крок Саудівської Аравії підкреслює її зростаючий вплив на світовій арені та труднощі G7 в отриманні підтримки України з боку так званих країн Глобального Півдня перед обличчям агресії Росії», - пише Bloomberg.

Як повідомляв Укрінформ, країни «Групи семи» до кінця 2024 року нададуть Україні ще 50 мільярдів за рахунок використання заморожених російських активів.

Теги за темою
Євросоюз
Джерело матеріала
loader
loader