У телефоні ідеолога «Великого будівництва» Голика знайшли переписку з бізнесменом, який отримав тендерів на 4,5 мільярда
У телефоні ідеолога «Великого будівництва» Голика знайшли переписку з бізнесменом, який отримав тендерів на 4,5 мільярда

У телефоні ідеолога «Великого будівництва» Голика знайшли переписку з бізнесменом, який отримав тендерів на 4,5 мільярда

У телефоні ідеолога «Великого будівництва» Голика знайшли переписку з бізнесменом, який отримав тендерів на 4,5 мільярда

Зазначається, що Голик міг допомагати отримувати підряди.

У телефоні консультанта національної програми «Велике будівництво» Юрія Голика знайшли переписку з ексвласником фірми СК «Стройінвест», яка останні роки на тендерах отримала від держави близько 4,5 мільярда гривень на різноманітні роботи. У розмові бізнесменом також згадувалися майбутні виділення фінансів.

У своєму розслідуванні журналісти Bihus.Info припустили, що «удачливий» підприємець Денис Островський міг отримувати великі підряди за сприяння Голика, коли той став помічником голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка. Правоохоронці вже розслідують імовірне розкрадання грошей на ремонті доріг у той період.

У телефоні ідеолога «Великого будівництва» Голика знайшли переписку з бізнесменом, який отримав тендерів на 4,5 мільярда - Фото 1

У листуванні з Островським, яке містилося у телефоні Голика, відправник, яким найімовірніше є сам Голик, дає вказівки щодо отримання субвенцій, а також вимагає звіти за роботи на конкретних об’єктах. Із тональності переписки можна зробити висновок, що Островський у цьому процесі є фактично підлеглим. Зокрема, в одному з повідомлень він написав: «Задачу зрозумів. Буде зроблено», − зазначили в Bihus.Info.

Журналісти виявили, що у періоди, коли відправник говорив Островському про потенційні майбутні субвенції, «Стройінвест» в майбутньому дійсно отримував додаткове фінансування для робіт чи вигравав тендери

«Ще одне повідомлення Островському виглядає так: «Жду сегодня цифру. Не дашь сегодня – следующая субвенция в апреле. Дашь сегодня – в ноябре заберешь деньги». Після цього його компанія отримала право проводити роботи у будинку культури в Канєві Черкаської області, хоча пропозиція фірми була не найдешевшою, її все одно визнали переможцем.

Також зазначається, що після початку повномасштабної війни Росії Голик почав в Офісі президента «опікуватися» питаннями відбудови пошкоджених і знищених об’єктів.

Тоді ж «Стройінвест» знову почав отримувати великі підряди, в яких розслідувачі згодом виявили завищені суми в кошторисах. За даними Bihus.Info, Островський лише формально вийшов із переліку власників компанії і продовжував її представляти в майбутньому.

Денис Островський відмовся від коментарів журналістам, а Голик сказав, що не пам’ятає цього листування, хоча і «спілкується з великою кількістю людей, під час розмов із якими може висловлювати свої думки або поради».

Нагадаємо, Голик є фігурантом справи зі «зливами» НАБУ. Зокрема, у травні Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національна поліція провели обшуки у помешканні співробітника одного з підрозділів НАБУ через витік інформації у резонансній справі.

Згодом в САП пояснили, що йдеться про справу щодо колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка та його партнера, чинного консультанта ОПУ Юрія Голика – під час «Великого будівництва» зникло півтора мільярда гривень.

Відомо, що телефон Юрія Голика є одним із доказів у справі – радник ОПУ одержував детальну інформацію про перебіг розслідування НАБУ через посередника, бізнесмена й колишнього голову Броварської РДА Георгія Біркадзе.

Згодом директор НАБУ Семен Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву від виконання службових обов'язків для «забезпечення об'єктивного розслідування» ймовірного витоку даних, а НАБУ та САП домовилися про спільне розслідування справи.

Окрім того, джерела ZN.UA повідомляли, що Голик виїхав через систему «Шлях» із довідкою про інвалідність до Австрії. Після цієї публікації він пообіцяв повернутися в Україну.

Повну історію, її витоки та можливі наслідки читайте у матеріалі Інни Ведернікової на ZN.UA «У пошуках «крота». Чим може закінчитися криза між НАБУ та САП».

Джерело матеріала
loader
loader