Єдине природне озеро Сицилії висихає: що відбувається і чи є ще шанс його побачити
Єдине природне озеро Сицилії висихає: що відбувається і чи є ще шанс його побачити

Єдине природне озеро Сицилії висихає: що відбувається і чи є ще шанс його побачити

Зміна клімату і підвищення температури на Землі загрожує єдиному природному озеру на середземноморському острові Сицилія. Озеро Пергуза є важливим місцем відпочинку для птахів, які перелітають з Африки до Європи і назад, і зараз воно пересихає.

Як повідомляє Reuters, останні кілька місяців на Сицилії спостерігався недостатній рівень опадів. Уряд Італії навіть змушений був оголосити надзвичайний стан через посуху, яка призвела до загибелі посівів та висихання пасовищ.

Тим часом озеро Пергуза, яке є частиною природного заповідника, розташованого неподалік міста Енна, різко зменшилось в обсягах. Надзвичайна спека призводить до швидкого випаровування води, а брак опадів не дає водоймі відновитись.

"Озера більше немає. Та частина води, яка була видна, повністю зникла, за винятком цієї калюжі", – так описав ситуацію активіст Джузеппе Марія Амато. Він входить до групи захисників довкілля Legambiente.

Зазвичай поверхня озера займає площу 1,8 квадратних кілометрів. Річки у нього не впадають і не витікають з нього. Сучасний стан вказує на те, що посуха може завдати непоправної шкоди біорізноманіттю навколо озера, яке поряд з перелітними птахами є домом для риб, молюсків та мініатюрних безхребетних.

Кліматологи та екологи б’ють тривогу через потепління клімату Сицилі. У 2021 році тут було поставлено європейський рекорд спеки – термометри зафіксували 48,8 градусів за Цельсієм. Через це у ряді міст довелось запровадити нормування подачі води.

Зараз із сильними посухами уже стикаються інші країни Європи, такі як Франція та Іспанія. Особливо гострою є криза в Середземноморському регіоні, де середня температура піднялась на 1,5 градуси порівняно з серединою 19 століття.

"Озеро Пергуза є індикатором того, від чого страждає Сицилія через зміну клімату", - каже Амато. За його словами, відсутність технічного обслуговування і погана каналізаційна система погіршують надзвичайну ситуацію.

"Повне висихання та нездатність поповнити запаси води восени будуть воістину катастрофічними. Ми повинні визнати, що зміна клімату впливає. Вона починає завдавати незворотних збитків", - додає фахівець із клімату Луїджі Пасотті. За його словами за останні 12 місяців на Сицилії випало лише 250 мм дощу. І це в регіоні, для його сільське господарство має вирішальне значення.

Озеро Пергуза не бере участі безпосередньо в підтримці місцевого сільського господарства, але брак води завдає шкоди цьому сектору в центральних районах, де фермери щосили намагаються поповнити свої водоймища. Через спекотну погоду вони пересихають або мають дуже низький рівень води.

Оскільки зволоження дуже важливе для вирощування персиків та оливок, місцеві фермери змушені купувати для поливу воду за дуже високими цінами. Також посуха може змусити їх скоротити поголів’я худоби у цьому регіоні.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що через зміну клімату в Європі можуть з’явитись комарі, які переносять смертельні інфекції.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader