Генасамблея ООН розгляне резолюцію України щодо ядерної безпеки - у продовження Саміту миру
Генасамблея ООН розгляне резолюцію України щодо ядерної безпеки - у продовження Саміту миру

Генасамблея ООН розгляне резолюцію України щодо ядерної безпеки - у продовження Саміту миру

На розгляд Генеральної Асамблеї ООН виносять підготовлений Україною проєкт резолюції щодо ядерної безпеки, який готові підтримати ще десятки країн – у продовження пункту про ядерну безпеку у "формулі миру".

11 липня Генасамблея ООН розглядатиме проєкт резолюції "Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС", який вносить Україна разом з десятками партнерських країн, які готові його підтримати.

Анонс ‼️ 11 липня Україна разом з десятками країн-коспонсорів* виносить на розгляд Генеральної Асамблеї ООН проєкт резолюції «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС».

Невдовзі після Саміту про мир для України у Швейцарії ГА ООН розгляне… pic.

– Sergiy Kyslytsya 🇺🇦 (@Sergiy.

Kyslytsya) July 11, 2024.

Сергій Кислиця нагадав, що питання ядерної безпеки було одним з ключових в обговоренні першого Саміту миру у Швейцарії минулого місяця.

"У проєкті резолюції Генасамблеї нагадується, що на Саміті наголошувалося, що будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю і що українські атомні електростанції та установки, зокрема ЗАЕС, повинні залишатися під повним суверенним контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ.

Дякуємо країнам, які ще до голосування підтримали проєкт і стали його коспонсорами", – розповів він.

На даний час проєкт збираються підтримати такі країни як Албанія, Андорра, Аргентина, Австралія, Австрія, Беліз, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Коста-Ріка, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фіджі, Фінляндія, Франція, Німеччина, Грузія, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Японія, Італія, Латвія, Ліберія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Мікронезія (Федеральні Штати), Нідерланди, Монако, Чорногорія, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Палау, Польща, Португалія, Республіка Молдови, Румунії, Сан-Марино, Сінгапур, Словаччини, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Тонга, Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Вануату.

Засідання розпочнеться орієнтовно о 22:30 за київським часом.

Пояснюємо реальні наслідки, плюси та загрози після зустрічі у Швейцарії.

Джерело матеріала
loader