Інфляція у червні різко прискорилася
Інфляція у червні різко прискорилася

Інфляція у червні різко прискорилася

Індекс споживчих цін (ІСЦ) у червні збільшився на 2,2% до попереднього місяця, у річному вимірі інфляція становила 4,8%, свідчать дані Державної служби статистики.

Найбільше – на 63,6% – у червні зросли ціни на електроенергію, що забезпечило 1,1 відсоткового пункта (в.п.), тобто половину із загального зростання ІСЦ (на 2,2%) за місяць.

Суттєво за місяць зросли ціни на яйця (+15,5%), що додало до місячної інфляції 0,15 в.п. Утім, навіть після цього вони залишалися ще на 22% дешевшими, ніж торік.

Загалом, Держстат досі фіксує символічне скорочення цін на продовольчу частину споживчого кошика: на 0,1% у річному вимірі. Але у квітні-травні цей показник становив -0,5%, тож прискорення інфляції спостерігається і у продовольчій групі.

Разом з тим, зростання цін на пальне прискорилося у річному вимірі із 22,5% у травні до 25,5% у червні, що також суттєво вплинуло на прискорення загальний показник інфляції.

Також за місяць суттєво зросли ціни на залізничні перевезення пасажирів (+10%).

Інфляція все ще залишається нижчою за офіційні прогнози. У квітневому випуску "Інфляційного звіту" НБУ прогнозував прискорення ІСЦ у червні до 5,4% у річному вимірі. Проте результат червня може призвести до переоцінки інфляційних моделей.

Джерело: Forbes

Джерело матеріала
loader
loader