Відомі вінницькі фонтани: які з них обов'язково варто побачити
Відомі вінницькі фонтани: які з них обов'язково варто побачити

Відомі вінницькі фонтани: які з них обов'язково варто побачити

Продовжуємо подорожувати Україною, адже безліч її визначних пам’яток варті уваги. Сьогодні відправляємося на екскурсію водними інсталяціями Вінниці. Куди піти найперше — розповідаємо далі.

Набережна  

Тут знаходиться найбільший у світі річковий світломузичний фонтан. Він розташовується у руслі Південного Бугу й має довжину 140, а висоту — 60 метрів. Водограй відкрили ще 4 вересня 2011 року, і з того часу він постійно збирає навколо себе безліч туристів.

Обов'язково прийдіть сюди ввечері. Після заходу сонця тут розпочинається справжнє шоу. Вистави відбуваються з використанням лазерного проєктора, який дозволяє демонструвати відео на струменях води у форматі 3D. 

До речі, проєкт став одним із символів міста. Його навіть занесли до туристичних путівників. 

Світлове видовище можна побачити в будні дні (крім вівторка).

Відомі вінницькі фонтани: які з них обов'язково варто побачити

Площа Костянтина Могилка

Пішохідний водограй розташовується у районі Лісопарку на початку Проспекту Космонавтів. Його облаштували під час реконструкції ділянки у 2018 році. 

Поруч розміщується пам'ятник авіаторам-визволителям. Його встановили ще у 1969-му та присвятили пілотам, які брали участь у визволенні Вінниці від німецько-фашистських загарбників. Скульптура зображує модель літака МІГ-15. 

У спекотні дні фонтан дозволяє гарненько освіжитися. 

Відомі вінницькі фонтани: які з них обов'язково варто побачити

Проспект Космонавтів

Водяну скульптуру відкрили ще 25 травня 2018 року. Сама площа має вигляд кола, на якій розміщується приблизна модель Сонячної системи з дев'ятьма планетами. А ще у центрі знаходиться фігура Атланта з кулею над головою. 

Площа Незалежності 

Тут розташовуються два однакові на вигляд об'єкти. В народі їх називають змійки. Що цікаво, інсталяцію звели так, щоб на її краях можна було посидіти. Тому тут буває чимало людей. Якщо прийдете сюди у вечірню пору, то зможете помилуватися підсвіткою. Вона гармонійно поєднується зі схемою площі. 

На території часто проводять тематичні фотосесії та зустрічається молодь. 

Європейська площа

Фонтан розташовується поблизу Водонапірної вежі. Він вирізняється оригінальним дизайном: кам'яною кулею, з вершини якої ллється вода. Ввечері струмені водограю підсвічуються кольоровим світлом. 

Центральний парк імені Леонтовича 

Тут розміщується найстаріша інсталяція міста. До речі, тривалий час вона перебувала в напівзруйнованому стані. У 2013 році її відреставрували та відновили майже до автентичного вигляду. Відтоді водна локація користується неабиякою популярністю серед жителів та гостей міста.

Відомі вінницькі фонтани: які з них обов'язково варто побачити

Вінницька арка 

Одна зі значущих атракцій Вінниці. Скульптура символізує небосхил планети, а шпиль поруч — політ ракети у Космос. Тут звели цікавий водограй. Він являє собою круглу чашу з гранітними бортами, з якої б'ють струмені води. Знаходиться конструкція на площі Костянтина Могилки.

Відомі вінницькі фонтани: які з них обов'язково варто побачити

Завод "Маяк" 

Штучний водоспад побудували кілька десятиліть тому. Він мав вигляд кількох ємностей прямокутної форми. Протягом певного часу перебував у занедбаному стані. Нарешті 2016-го його відновили, але у менших масштабах. Тепер об'єкт схожий на гриб та підсвічується вночі.

Алея вулиці Пирогова

Невеличкий фонтан звели як центральну композицію бульвару. Але він вражає відвідувачів не розмірами, а "зовнішністю". Родзинкою водограю є чаша з геометричними гранітними кубами всередині. До речі, тут доволі часто діти рятуються від спеки. Сідають на фігури та занурюють ноги у воду. Така процедура дуже освіжає. 

Площа Калічанська

Комплекс рукотворних водоспадів розміщується перед ЦУМом. Два з них мають вигляд напівкіл. Його відкрили у 2016-му, а саме будівництво тривало 5 років. До речі, неподалік знаходиться інсталяція "Я люблю Вінницю", біля якої можна зробити фото на пам'ять.

Вулиця Липовецька

Одразу навпроти центрального входу до кондитерської фабрики Roshen розташовується пішохідний водний об'єкт. Тут часто можна зустріти дітей, адже запах шоколаду витає у повітрі. Оскільки конструкція не має ніяких додаткових фігур, вона є чудовим рятівником від спеки. Струмені води б'ють прямо з-під землі, а гості та жителі міста обожнюють під ними проходити.

Приїжджайте до Вінниці та насолоджуйтеся красою фонтанів!

Раніше OBOZ.UA розповідав про відпочинок в Одеській області.

Тільки перевірена інформація у нас в Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber Не ведіться на фейки! 

Джерело матеріала
loader
loader