Змило з Дніпра: у Чорному морі лежить 400 мін після підриву ГЕС, — ВМС
Змило з Дніпра: у Чорному морі лежить 400 мін після підриву ГЕС, — ВМС

Змило з Дніпра: у Чорному морі лежить 400 мін після підриву ГЕС, — ВМС

За словами Дмитра Плетенчука, наразі можна лише приблизно оцінити наслідки для Чорного моря, адже внаслідок знищення окупантами Каховської ГЕС, яка була щільно замінована, в акваторію потрапило чимало вибухонебезпечних предметів.

У Чорному морі може перебувати щонайменше 400 мін, а також вибухівка, яку змило з Каховської ГЕС. Деталями поділився речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

За його словами, оцінити точні наслідки війни для моря поки що складно, адже кількість мінно-вибухових пристроїв може бути набагато більшою після того, як російські окупанти підірвали Каховську ГЕС.

"Останні озвучені офіційні цифри владою — це чотири сотні мін, але це доволі приблизна кількість, з огляду на те, скільки потрапило мінно-вибухових пристроїв внаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС, підрахувати важко. Встановити кількість мін можна буде лише під час проведення операцій з розмінування Чорного моря. Світовий досвід подібних конфліктів показує те, що це робота на роки", — заявив Дмитро Плетенчук.

Окремо речник ВМС додав, що Дніпро було досить щільно заміноване, проте велика вода все це змила в напрямку Чорного моря, що зробило його ще небезпечнішим.

Нагадаємо, 9 липня повідомлялося, що в Харківській області від протитанкової міни загинула сім'я військового ЗСУ. Трагедія сталася біля села Циркуни. Вибух забрав життя дружини захисника, двох дітей і тещі.

Ще 4 липня з'явилася інформація, що практично 25% території України заміновано. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко наголосив, що про повне гуманітарне розмінування не може навіть ітися, оскільки для цього потрібне повне завершення бойових дій.

Теги за темою
Чорне море
Джерело матеріала
loader
loader