Екскерівника театру Лесі Українки позбавили звання члена Академії мистецтв за підтримку Росії
Екскерівника театру Лесі Українки позбавили звання члена Академії мистецтв за підтримку Росії

Екскерівника театру Лесі Українки позбавили звання члена Академії мистецтв за підтримку Росії

Національна академія мистецтв України (НАМУ) позбавила колишнього керівника Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки Михайла Резніковича звання академіка за пропаганду наративів країни-агресора. Про це 12 липня повідомив "Інтерфакс-Україна" з посиланням на відповідь академії на запит агентства. 

- Постановою загальних зборів Національної академії мистецтв України від 4.07.2024 №1/5-06 ухвалено рішення позбавити Резніковича Михайла Ієрухімовича статусу члена (академіка) Національної академії мистецтв України за публічне вчинення дій, що явно суперечать інтересам, авторитету держави і НАМ України та пов'язані з пропагандою наративів країни-агресора під час дії воєнного стану, - розповіли в Національній академії мистецтв.

У зв'язку з цим виплату академічної стипендії Резніковичу припинено.

22 травня Міністерство культури та інформаційної політики закликало позбавити Михайла Резніковича звання академіка Національної академії мистецтв України. На початку повномасштабного вторгнення він виїхав з України і почав викладати в російському інституті театрального мистецтва.

У квітні Резнікович дав інтерв'ю пропагандистському YouTube-каналу "БелРос". Зокрема він сказав, що в останні два роки в Україні послідовно знищується велика російська культура, яка є для нього рідною.

Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки відмовився від його вистав.

Михайло Резнікович очолював Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки до 3 січня 2023 року. На цій посаді він працював із 1994 року.

8 червня 2022 року Кабмін прибрав з назви театру слова “російської драми”.

  • 3 квітня Театр імені Франка у Києві очолив ексміністр культури та актор Євген Нищук.
  • 26 червня Україна заочно оголосила підозру російському режисерові Карену Шахназарову за підтримку війни.
Джерело матеріала
loader
loader