В Дії незабаром з'явиться п'ять нових послуг: кому стане в пригоді
В Дії незабаром з'явиться п'ять нових послуг: кому стане в пригоді

В Дії незабаром з'явиться п'ять нових послуг: кому стане в пригоді

Мінцифри незабаром впровадить нові сервіси в Дії, такі як онлайн-реєстрація шлюбу, електронне бронювання, автоматичне підтягування свідоцтв, відображення дозволів на зброю та Дія.Підпис для юридичних осіб. Це значно спростить бюрократичні процеси, знизить корупцію та зробить взаємодію з державою більш зручною.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у коментарі ЗМІ. "Зараз у роботі команди Мінцифри понад 100 послуг на різних етапах готовності," – зазначив Федоров.

Шлюб онлайн

Одним з найбільш інноваційних сервісів стане можливість одружуватися онлайн. Цей сервіс, перший у світі, дозволяє одружитися в кілька кліків через застосунок Дія. Бета-тестувальники вже можуть скористатися послугою, і 5 пар вже одружилися таким чином.

У Дії цей процес працює наступним чином: наречені подають заяву, засвідчують її Дія.Підписом, після чого під’єднуються до відеоконференції з реєстратором ДРАЦС для проходження ритуалу одруження в онлайн-форматі. Свідоцтво про реєстрацію шлюбу можна замовити доставкою Укрпошти або кур’єром. "Сервіс буде доступний для всіх українців найближчим часом", – зазначив Федоров.

Електронне бронювання

Мінцифри, Мінекономіки та Міноборони працюють над послугою електронного бронювання. Цей сервіс усуває людський фактор і пришвидшує процес від кількох тижнів до години.

За словами Федорова сервіс буде доступний для критично важливих підприємств та тих, які забезпечують потреби Сил оборони, однак надалі перелік підприємств розширюватиметься. Цифровізація бронювання дозволить ухвалювати рішення автоматично, за допомогою кількох автоматичних перевірок.

Свідоцтва про народження, шлюб, розлучення, зміну персональних даних

Міністр також анонсував, що незабаром у Дії автоматично підтягуватимуться свідоцтва про народження дітей, свідоцтва про шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені. Ці документи знадобляться при прийнятті на роботу, підтвердженні зміни прізвища чи оформленні пільг.

Зараз же у Дії можна підтягнути свідоцтво неповнолітньої дитини. Відтак з новим сервісом будуть доступні й свідоцтва про народження навіть повнолітніх дітей.

Відображення дозволу на зброю

Уже понад рік в Україні працює Єдиний реєстр зброї. Він був створений Міністерством внутрішніх справ, і в ньому міститься інформація про зареєстровану зброю.

За словами Федорова, Мінцифри та МВС працюють над тим, щоб у застосунку Дія відображалась інформація про дозвіл на зброю. А також була можливість замовити витяг з Єдиного реєстру зброї в кілька кліків.

Дія.Підпис для юридичних осіб

Дія.Підпис – це новий підхід до цифрового підпису. Кліпнули очима – і підписали документ, авторизувалися на сайті чи підтвердили купівлю квитків на потяг," – зазначає Федоров. За його словами наступний крок – це впровадження Дія.Підпису для юридичних осіб.

Це прискорить роботу бізнесу, спростить процеси та зробить дії підприємців більш прозорими. Уряд уже ухвалив відповідну постанову, а команда Мінцифри працює над розробкою функціонала.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Міністерство цифрової трансформації продовжує розширювати функціонал порталу Дія. У майбутньому на ньому з’являться ліцензії та дозволи для бізнесу – це стане частиною урядового проєкту єДозвіл, що був запущений разом з Мінекономіки.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader