Вистава «Калігула» театру імені Івана Франка мала великий успіх на фестивалі в Авіньйоні
Вистава «Калігула» театру імені Івана Франка мала великий успіх на фестивалі в Авіньйоні

Вистава «Калігула» театру імені Івана Франка мала великий успіх на фестивалі в Авіньйоні

П’єса «Калігула» отримала найвищі оцінки французьких критиків та мала аншлаг на показі у межах програми українського «Павільйону Майбутнього» на найпрестижнішому театральному фестивалі у французькому Авіньйоні.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентці Укрінформу повідомила Людмила Гарбуз, заступниця генерального директора театру з міжнародної співпраці, продюсерка показу цієї вистави в Авіньйоні.

«Це був наш шостий показ тут, і ми ще в середині дня отримали інформацію про «солд аут». Тобто у них закінчились місця, які вони мали право продавати. Організатори не змогли надати ще більше транспорту, щоб довезти всіх охочих до місця, де в нас були вистави. Після нашого прохання залишок квитків було розблоковано для додаткового продажу, надавши людям можливість самим добиратися до нас вже за власної ініціативи», - розповіла Гарбуз.

За її словами, це був історичний виклик як для організаторів проєкту, так і для самого Національного театру, який вперше побував у Франції.

«Для Національного драматичного театру імені Івана Франка це був перший такий виїзний проєкт не тільки до Франції, а також і до Авіньйону, куди раніше Українським інститутом теж запрошувалися українські проєкти, але меншого формату», - каже заступниця директора.

Щодо показів «Калігули», то початком цього проєкту став перегляд цієї вистави в Києві ще у вересні 2023 року двома французькими продюсерами - Фредеріком Поті, який наразі очолив організацію подій Українського Павільйону в La Manufacture, оператора показів проєктів у Франції, та директором відомого театрального фестивалю Sens Interdit у Ліоні, Патріком Пено.

Вистава «Калігула» театру імені Івана Франка мала великий успіх на фестивалі в Авіньйоні - Фото 1 Вистава «Калігула» театру імені Івана Франка мала великий успіх на фестивалі в Авіньйоні

Метою показу цього спектаклю було насамперед посилити голос України в Європі задля необхідності продовження підтримки її спротиву російській агресії. Крім того, завданням було відкрити для французької професійної аудиторії та публіки Авіньйонського фестивалю Національний драматичний театр ім. Івана Франка, талановиту роботу Івана Уривського та акторів вистави з метою організації спільних міжнародних проєктів та подальших турне спектаклю.

«У французів є такий термін як «програматор» фестивалів. Це професіонали, які спеціально ходять на вистави фестивалю OFF, дивляться, відзначають, і потім йдуть на контакт для конкретизації співпраці. Так, нашу виставу подивилися десятки професіоналів із театрів Лілю, Монпельє»є, Ліону, Парижу, Ельзасу. Після цього ми збагатилися новими друзями, симпатиками та контактами, які буде необхідно розвивати», - розповідає Гарбуз.

Людмила Гарбуз каже, що вони отримали надзвичайно обнадійливі та підтримуючі відгуки. Французи запитували, зокрема, чому цей показ не включено до основної програми, та чому так мало показів? Вони також підкреслювали високий рівень акторів та цікавилися роботою театру в умовах війни в Україні.

Коментуючи вихід на європейський ринок, вона відзначила участь театру в розробці на початку 2024 року двох проєктів ЄС в рамках програми «Креативна Європа». Один із проєктів – це європейська театральна платформа Prospero, в якій беруть участь 19 європейських театрів та фестивалів. Другий міжнародний проєкт – це «Поетичні читання», ініційований славнозвісним паризьким театром Theatre de la Ville, в якому наразі беруть, крім України, участь іще п’ять міжнародних партнерів .

«Це вже частина нашої міжнародної програми на 2025 рік, якщо все складеться добре. Ми продовжуємо нашу місію в умовах війни – прагнемо посилювати голос тієї України, яка творить, бореться і робить якісний європейський культурний продукт. Це наші методи культурної дипломатії, і наша участь в Авіньйонському фестивалі довела доцільність цього», - пояснює Гарбуз.

Режисер Іван Уривський почав ставити «Калігулу» за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення у співпраці зі сценографом Петром Богомазовим. Прем'єра вистави відбулася два роки тому. На думку критиків, ця п'єса є своєрідним антитоталітарним, антидиктаторським маніфестом. Альберт Кам'ю написав цю п'єсу в 1944 році, під час другої світової війни.

Вистава була представлена La Manufacture у співпраці з Українським інститутом за підтримки Європейського Союзу і Міжнародного фонду "Відродження" в рамках проєкту "Європейське відродження України", та є частиною проєкту "Павільйон майбутнього - Україна 2024".

Як повідомляв Укрінформ, Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка покаже виставу «Калігула» на одному з найстаріших і найавторитетніших театральних фестивалів світу у французькому місті Авіньйон.

Теги за темою
Франція
Джерело матеріала
loader
loader