Краще за ChatGPT? У Китаї розробили новий унікальний інструмент ШІ
Краще за ChatGPT? У Китаї розробили новий унікальний інструмент ШІ

Краще за ChatGPT? У Китаї розробили новий унікальний інструмент ШІ

На Всесвітній конференції зі штучного інтелекту, що відбулася минулого тижня в Шанхаї, китайська компанія SenseTime представила свою нову розробку. Оновлена версія мовної моделі називається SenseNova 5.5 і вона містить суттєві поліпшення у порівнянні з попередньою версією SenseNova 5.0.

Як пише видання Interesting Engeneering, модель позиціонується, як прямий конкурент розробки американської компанії OpenAI – широко відомого GPT-4. Ба більше, SenseTime стверджує, що її дітище здатне з ним конкурувати.

Повідомляється, що на виставці SenseNova 5.5 виконала досить складні завдання – змогла ідентифікувати та описати м'яку іграшку у вигляді цуценяти в кепці SenseTime, а також давала відгук про малюнок та миттєво читала та резюмувала сторінку тексту.

Зараз компанія SenseTime планує роздати 50 мільйонів безкоштовних токенів, щоби залучити до запуску SenseNova 5.5 якомога більше користувачів. Їх буде обслуговувати персонал, який допоможе новим клієнтам безкоштовно перейти із OpenAI на послуги китайського розробника.

Причиною тому стала заборона, яку OpenAI запровадила з 9 липня. Користувачам з Китаю та Гонконгу відтепер не можна користуватись продуктами компанії навіть через сервіси обходу блокувань. ChatGPT раніше був заблокований китайським урядом, але залишався доступним через VPN.

"Ми робимо додаткові кроки для блокування трафіку API з регіонів, де ми не підтримуємо доступ до сервісів OpenAI", – повідомив Bloomberg представник OpenAI. Оглядачі пов’язують таке рішення з ростом політичної напруженості між Пекіном та Вашингтоном. Очікується, що китайські користувачі зараз почнуть масово переходити на місцеві сервіси штучного інтелекту. У їх залученні і зацікавлена SenseTime.

За словами Сяоху Чжу, засновника шанхайського Центру безпечного штучного інтелекту, таке рішення американської компанії викликало занепокоєння в Китаї. На думку Чжу, це порушує питання про рівноправний доступ до технологій штучного інтелекту в усьому світі.

Втім, місцеві розробники технологій штучного інтелекту, а це також Baidu, Zhipu AI та інші, вирішили скористатись шансом на залучення нових користувачів. Вони, зокрема, роздають безкоштовні токени на використання своїх послуг і пропонують допомогу у переході на свої моделі.

Очікується, що внаслідок рішення OpenAI в Китаї може прискоритись розвиток власних компаній штучного інтелекту. В країні існує щонайменше 130 великих мовних моделей, що становить 40% від загальної кількості у світі. За цим показником китайський ринок поступається лише США. Водночас, згідно з нещодавнім звітом Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), Китай став провідною країною в галузі патентів на генеративний штучний інтелект, видавши вшестеро більше патентів, ніж США.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA, НАТО виділить 1 млрд євро на штучний інтелект, роботів та космічні технології.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader