Лукашенко оголосив про ліквідацію напруженості на кордоні з Україною і наказав відвести війська: що відбувається
Лукашенко оголосив про ліквідацію напруженості на кордоні з Україною і наказав відвести війська: що відбувається

Лукашенко оголосив про ліквідацію напруженості на кордоні з Україною і наказав відвести війська: що відбувається

У суботу, 13 липня, білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що напруженість на кордоні з Україною після значної ескалації обстановки "якийсь час тому" була ліквідована. Він також доручив відвести війська на південних рубежах Білорусі до місць постійної дислокації.

Про це Лукашенко заявив на нараді у Лунинецькому районі з питань забезпечення військової безпеки країни на південному операційному напрямі, передають місцеві ЗМІ. Він зазначив, що білоруська сторона "була змушена реагувати" на згадану ним ескалацію.

При цьому самопроголошений президент РБ сказав, що Білорусь не хотіла цього загострення, і воно їй абсолютно не потрібне. "Тим більше, це не потрібно Україні. У них вистачає цих проблем", – заявив диктатор.

"Мені Комітет держбезпеки доповідав і військова розвідка про те, що після нашої певної роботи українці свої збройні сили та додаткові війська, які вони перекинули до нашого кордону (це було чимало тисяч осіб), від кордону відвели та взагалі вивели із зони білорусько-українського кордону...зараз у нас жодних ускладнень немає з українцями. І я сподіваюся, що і не буде", – сказав Лукашенко.

Він заявив, що після того, як Україна, за його словами, відвела свої війська від кордону, Білорусь має відповісти тим самим, "щоб вони розуміли (як ми домовлялися), що ми не збираємося воювати і не збираємось тут концентрувати свої Збройні сили, крім сил спеціальних операцій".

При цьому білоруські прикордонники продовжуватимуть нести службу на південних рубежах у посиленому режимі.

Ще 10 днів тому Лукашенко заявляв, що війська протиповітряної оборони Білорусі перебувають у високій бойовій готовності, на позиції виведено також ракетні системи "Іскандер" та системи залпового вогню "Полонез". Але водночас Мінськ "у жодні бойові дії вплутуватися не збирається, бо знає, до чого це призведе".

Як повідомляв OBOZ.UA:

– У Білорусі 29 червня видали, що Україна нібито стягує до кордону на Житомирщині війська та військову техніку, а у мінно-вибухових загородженнях проробила проходи для диверсійно-розвідувальних груп. Там пригрозили "блокувати та знищувати" ДРГ "у разі виявлення" та звинуватили Захід у "розв'язуванні гарячого конфлікту".

– У ДПСУ запевнили, що Україна не загрожує Білорусі та не влаштовує провокацій на кордоні. У той самий час, незважаючи на закиди Мінська, Сили оборони продовжуватимуть зміцнювати свої оборонні можливості біля кордону з РБ. Напрямок Білорусі залишатиметься загрозливим, поки вона перебуває під впливом РФ.

– Пізніше стало відомо, що українські військові посилюють кордон із Білоруссю та готові до будь-яких провокацій з боку режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Таку заяву вони зробили після вкиду міноборони РБ.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader