Як позбутися неприємного запаху від компосту: прості поради
Як позбутися неприємного запаху від компосту: прості поради

Як позбутися неприємного запаху від компосту: прості поради

Специфіка виготовлення компосту для городу та саду полягає в тому, що він виділяє досить неприємний запах. Зрештою, йдеться про розкладання кухонних та садових відходів. Але експерти попереджають, якщо цей запах вам дошкуляє, значить з вашим компостом щось не так.

Як пише видання Homes and Gardens, причина може полягати в тому, що ви використовуєте неправильні інгредієнти, не забезпечуєте достатню циркуляцію повітря або тримаєте контейнер для компосту в неправильних умовах. Ось кілька простих способів позбутися неприємного запаху компосту. Випробуйте їх всі і ви точно знайдете рішення своєї проблеми.

Не кладіть м'ясо у компост

Це може здаватись логічним – використовувати усі харчові відходи для виготовлення компосту. Однак додавання неправильних інгредієнтів може спричинити неприємний запах. Серед таких інгредієнтів – кістки, м’ясо та молочні продукти. Вони не тільки спровокують неприємний запах, але й будуть приваблювати різних шкідників, таких як гризуни.

Якісний компост повинен складатися тільки із зелених матеріалів, таких як відходи фруктів та овочів, та коричневих матеріалів, таких як солома та папір. Всі ці складники є біорозкладними.

Встановіть правильне співвідношення азоту та вуглецю

Щоби забезпечити успішне розкладання інгредієнтів у компості, важливо переконатись, що ви забезпечили правильний баланс азоту та вуглецю. Насамперед, запам’ятайте правило: зелені матеріали містять велику кількість азоту, а коричневі – вуглецю. Співвідношення цих речовин маж бути 1:3. Так на три частини листя, подрібненого паперу чи картону або мульчі має припадати один контейнер з відходами фруктів та овочів, кавовою гущею, тощо.

Таке співвідношення забезпечує успішне розщеплення. Це, своєю чергою, зменшує неприємні запахи, оскільки харчові відходи швидше розкладаються.

Подрібніть компост

Чим дрібнішими будуть закладені в компост елементи, тим менше часу знадобиться для їх розкладання, а отже від них буде менше запаху. Завжди нарізайте фрукти та овочі на дрібні шматочки, додаючи їх у компост. Те ж робіть з папером та іншими відходами. Для кращої дезодорації варто покласти зверху невеликий шар вугілля.

Регулярно перевертайте компост

Якщо ви хочете успішно приготувати компост, вам необхідно забезпечити достатню циркуляцію повітря для окислення та запобігання появі неприємних запахів. У цьому допомагає регулярне перевертання компосту. Це збагачує масу киснем, який потрібен аеробним бактеріям в її складі. Якщо ж у компості почнуть переважати анаеробні бактерії, з’явиться помітний запах.

Підвищіть вологість компосту

Поганий запах може з’явитись і від компосту, який повністю пересох. Все тому, що, крім наявності правильних інгредієнтів у правильних пропорціях та великої кількості кисню, компост має бути вологим, щоб мікроби могли добре працювати. Тому за необхідності поливайте суміш. Використовуйте для цього лійку, садовий шланг чи будь-який інший зручний вас інструмент. Компост зрештою має нагадувати вологу губку

Однак будьте обережні, щоб компостна купа не стала сирою, оскільки це може мати протилежний ефект та посилити запах. Використання зібраної дощової води у компостері також є чудовим способом скоротити втрати води в господарстві.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як збирати свіжу зелень, щоб вона зберегла аромат.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader