Квасоля – доволі невибаглива культура, тож, здавалося, і зі збором урожаю не мало би виникнути проблем. Однак кілька поширених помилок можуть звести нанівець усі зусилля. Ця культура добре родить на легких ґрунтах, а збирання та зберігання різних сортівможе відрізнятися залежно від мети вирощування.
OBOZ.UA розповідає, коли збирати урожай квасолі. Цукрові і напівцукрові сорти, наприклад, можна збирати, коли довжина плодів сягає 5-14 см.
Коли збирати квасолю
Збір квасолі на зерно можна починати, коли листя вже підсихає, а плоди стають твердими. Стручки овочевої квасолі на зерно зазвичай починають збирати у вересні. Починати роботу варто зранку, щоб до вечора місця зривання встигли підсохнути і не стали центром розмноження грибків та інфекцій.
Кущову квасолю не можна висмикувати з коренями. Її треба обережно зрізувати біля землі, щоб у ґрунті лишилися корені з бульбочковими бактеріями. Це ідеальне азотне добриво..
Збір квасолі починається у липні і триває середини осені. Зелені кущові і жовті воскові сорти можна зривати відразу, як вони достигають – чим частіше видаляються плоди, тим швидше вони ростуть. Кучеряві сорти можна зривати 2 до 3 разів за сезон.
Де зберігати квасолю
Попередньо квасолю треба ретельно просушити – наприклад, розсипати тонким шаром на аркуші газети і регулярно перемішувати.
Вилущену квасолю варто насипати у трилітрові банки і щільно закрити кришками, щоб не завелися шкідники.
Квасоля зіпсується за надто низької температури, тому варто ретельно обирати місце зберігання.
Якщо шкідники все-таки завелися, квасолю радять прогріти у духовці, потім висипати в бавовняні торбинки, додати трохи соди і зав’язати.
Раніше OBOZ.UA розповідав, коли потрібно збирати моркву та чи впливає на строки аномальна спека.
Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.