Коли Маковія у 2024 році: нова дата святкування Медового спаса
Коли Маковія у 2024 році: нова дата святкування Медового спаса

Коли Маковія у 2024 році: нова дата святкування Медового спаса

Свято Маковія, або ж Медовий Спас вважається одним з основних літніх православних свят. І після переходу Православної церкви на новоюліанський календар воно, звісно, теж змінило свою дату.

OBOZ.UA розповідає, коли тепер відзначають Маковія. І що саме святкують православні у цю дату.

Коли відзначають Маковія у 2024 році

Із календарною реформою у ПЦУ, яка відбулась 1 вересня 2023 року, даті всіх свят змістились на 13 днів назад. Відтоді православні України гармонізували свій календар із християнами західного обряду (католиками та протестантами), залишивши розбіжності лише у даті святкування Пасхи.

Щодо Маковія, то раніше він випадав на 14 серпня. А отже, за новим календарем, Медовий Спас святкують 1 серпня.

Що святкують на Маковія

На цю дату випадає одразу кілька примітних церковних свят. Насамперед це Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Його встановили на честь подій, що відбулися у давній Візантії. Щороку в серпні у столичному Константинополі ставались спалахи різних хвороб. Щоби захистити місто від епідемій, з імператорської скарбниці до храму Софії перенесли вцілілу частину хреста Господнього. Кожен охочий міг поклонитися святині і попросити про захист від недуг.

Також церква вшановує на Маковія пам’ять семи Макавейських мучеників. Старозавітна біблійна історія розповідає, що 166 року перед народженням Ісуса Христа сирійський цар Антіох Епіфан намагався примусити юдеїв перейти на грецьке язичництво і тому послав до Єрусалиму 22 000 вояків. Вони мали знищити всіх євреїв у місті, а замість них там повинні були поселитись чужинці. Місто не чинило спротиву. Тисячі людей були убиті, чимало потрапило в полон, а у храмі встановили язичницький вівтар. Але праведний старець Елеазар, його дружина Соломонія та їхні семеро синів не стали відмовлятись від своєї віри. Їх намагались підкупом і залякуванням переконати перейти в язичництво, щоби вони не слугували авторитетом та орієнтиром для інших євреїв. Але все було марно. В результаті всю сім’ ю стратили. Церква канонізувала загиблих і вшановує їхній подвиг 1 серпня.

Раніше OBOZ.UA розповідав про нові дати Медового, Яблучного та Горіхового Спасів.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader