Уряд Німеччини схвалив бюджет на 2025 рік з удвічі меншою допомогою для України: що відбувається
Уряд Німеччини схвалив бюджет на 2025 рік з удвічі меншою допомогою для України: що відбувається

Уряд Німеччини схвалив бюджет на 2025 рік з удвічі меншою допомогою для України: що відбувається

Уряд Німеччини 17 липня схвалив бюджет на 2025 рік. Відповідно до нього, на військову допомогу Україні Берлінвиділить удвічі менше коштів.

Як пише Spiegel, затверджений проєкт бюджету спрямований на стимулювання економіки. Його ще має розглянути німецький парламент Бундестаг.

Заплановані витрати бюджету Німеччини становлять 480,6 млрд євро.

Нові запозичення 2025 року складуть 43,8 млрд євро.

Проєкт передбачає збільшення витрат на оборону на 1,3 млрд євро – до 53 млрд євро.

Це менше, ніж очікував міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

Очікується, що Бундестаг під час розгляду проєкту бюджету продовжить дискусії щодо оборони.

Він почне розгляд з вересня.

Імовірно, німецький парламент затвердить додатковий бюджет на поточний рік 8 листопада, а бюджет на наступний рік – 29 листопада. До того часу депутати можуть вносити зміни.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше в Reuters розповіли, що 2025 року ФРН може вдвічі скоротити військову допомогу Україні – до 4 млрд євро, порівняно з 8 млрд євро, наданими 2024 року. Найбільша економіка єврозони уникнула рецесії на початку року, але зростання виявилося повільнішим, ніж прогнозувалося, зазначило агентство.

У 2028 році в регулярному бюджеті Німеччини прогнозують дефіцит на рівні 39 млрд євро, а для досягнення цілі НАТО без спеціального фонду буде необхідно 28 млрд євро.

Днями стало відомо, що Берлін таємно передав Україні військову допомогу, зокрема важку бронетехніку. Протягом кінця червня і на початку липня країна поставила до Києва ще один значний оборонний пакет.

Раніше Пісторіус звернувся до міністра фінансів Крістіана Лінднера з проханням про додаткове фінансування для України. Приблизно 7 млрд євро, виділених у нинішньому федеральному бюджеті, вже майже витрачені або зарезервовані за контрактами. 

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader