Рада дозволила призначати під час війни старосту без громадського обговорення - депутат
Рада дозволила призначати під час війни старосту без громадського обговорення - депутат

Рада дозволила призначати під час війни старосту без громадського обговорення - депутат

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №9518 була підтримана 271 голосом народних депутатів.

Метою закону є удосконалення правових умов функціонування інституту старости в умовах повномасштабної збройної агресії проти України, тимчасової окупації частини території України, дії правового режиму воєнного стану, а також вирішення законодавчих недоліків, які існують у чинному законодавстві України про місцеве самоврядування.

Доопрацьованим до другого читання законом закріплюється принцип повсюдності старостинських округів у межах територіальних громад (окрім адміністративного центру територіальної громади).

Документом забезпечується безперервність діяльності старост до затвердження новообраними місцевими радами нових старост.

Водночас встановлюється обов’язковість оприлюднення на офіційному вебсайті місцевої ради оголошення про початок громадського обговорення кандидатури старости та інформації про його результати.

Також дозволяється у територіальних громадах, показник густоти населення в яких є нижчим за показник середньої густоти населення в Україні, утворення старостинських округів у складі одного або декількох населених пунктів (крім адміністративного центру територіальної громади), на території якого (яких) проживають не менше 200 жителів.

Окрім того, закріплюється право старости на гарантований виступ на засіданнях органів самоорганізації населення, діяльність яких здійснюється в межах відповідного старостинського округу.

Також документом встановлюється низка особливостей функціонування інституту старост у період дії правового режиму воєнного стану, зокрема дозволяється місцевим радам затверджувати старост на відкритих пленарних засіданнях без проведення громадських обговорень з подальшим оприлюдненням відеозапису таких засідань; запроваджується можливість звітування старост перед жителями старостинських округів на відкритих зустрічах у режимі відеоконференції; врегульовується питання призначення головою громади тимчасово виконуючого обов’язки старости у разі тимчасової відсутності старости у зв’язку з проходженням військової служби за призовом під час мобілізації та в деяких інших випадках; протягом шести місяців з дня припинення або скасування воєнного стану встановлюється уніфікований підхід для всіх територіальних громад, незалежно від кількості населення, що кандидатура старости вважається погодженою з жителями відповідного старостинського округу, якщо в результаті громадського обговорення вона отримала підтримку не менше 15% голосів жителів відповідного старостинського округу.

Очікується, що ухвалення закону забезпечить належне функціонування інституту старост як невід’ємної складової сучасного місцевого самоврядуванняУкраїни, як в умовах дії правового режиму воєнного стану, так і після його завершення (припинення) у встановленому законом порядку.

Фото ілюстративне

Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader
loader