Вперше в історії: офіційний курс долара різко зріс і встановив рекорд
Вперше в історії: офіційний курс долара різко зріс і встановив рекорд

Вперше в історії: офіційний курс долара різко зріс і встановив рекорд

Національний банк оновив офіційний курс долара на 18 липня до 41,46 грн. Який не лише на 20 коп. вищий за поточний, але й став рекордним в історії України. Втім, причин для паніки немає, адже не виключено, що найближчим часом курс піде вниз – як раніше. Крім того, готівковий курс вже давно перевищив цей показник.

Про підвищення розповіли у самому НБУ. За його даними, попередній рекорд протримався лише добу – він діє 17 липня.

Офіційний курс долара оновив історичний рекорд

Причин для паніки немає

Зі свого боку, заступник голови регулятора Сергій Ніколайчук раніше пояснив: за режиму керованої гнучкості зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. Ба більше, наголосив він, НБУ попереджав, що подібне може відбуватися.

"Як і обіцяв НБУ, курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і змінюватися, коли ситуація поліпшується", – сказав Ніколайчук.

Національний банк оновив офіційний курс долара на 18 липня до 41,46 грн.

Крім того, варто пам'ятати: коливання офіційного курсу є звичайним явищем. Як уже пояснював голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"), готівковий курс понад 40 грн/долар в Україні фіксувався ще у липні 2022 року. І після майже двох років ситуація на готівковому валютному ринку "ледве змінилася", зазначає нардеп.

Ба більше, нагадав він, уряд при розрахунках проекту бюджету виходив із девальвації приблизно на 10% (42,1 грн/дол. на кінець року, 40,7 грн/дол. – середній за рік). Зараз курс навряд чи перевищує розрахунковий показник середнього року. А, враховуючи, що до цього він був нижчим, гривня все ще має запас міцності, щоб вписатися в бюджетний "прогноз".

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас у банківському секторі очікують, що до кінця 2024 року курс долара в Україні може досягти 42,1 грн. А середньозважений курс долара 2024 року очікується на рівні 40,7 грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader