5 властивостей артишоків: неймовірний побічний ефект, що покращує здоров’я
5 властивостей артишоків: неймовірний побічний ефект, що покращує здоров’я

5 властивостей артишоків: неймовірний побічний ефект, що покращує здоров’я

Артишоки — це, ймовірно, найбільш недооцінений овоч за все ваше життя. Мало хто дійсно розуміє, як його треба готувати, з чим поєднувати та чому слід додати до свого раціону. 

Проте, артишок є низькокалорійним овочем, що має високу поживну цінність та містить фолієву кислоту, вітамін С, вітамін К, а також найбільший вміст клітковини серед інших рослинних джерел. На яку користь слід чекати, вживаючи артишок, розповіли в Eat This, Not That.  

Покращує роботу серця 

Артишоки можуть захищати серце, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань. Це пов'язано з їхньою здатністю знижувати рівень поганого холестерину. Також, артишоки можуть поліпшувати інші фактори ризику, такі як гіпертонія та рівень тригліцеридів. Проте, потрібні подальші дослідження для розуміння точних механізмів, згідно з якими артишоки впливають на здоров'я серця.

Нормалізує роботу печінки 

Артишоки містять рослинну сполуку силімарин, що сприяє збільшенню виділення жовчі в печінці, полегшуючи обробку токсинів та гормонів, що захищає печінку. Хлорогенова кислота, також присутня в артишоках, відповідно до дослідження 2021 року, може допомагати захищати клітини печінки та сприяти відновленню пошкодженого хряща навколо суглобів.

Покращує стан кишечника 

Артишоки багаті клітковиною, яка сприяє здоров'ю травлення. Всього в одному артишоку міститься близько 6,84 грама клітковини, що складає чверть добової норми для дорослих. Клітковина сприяє збільшенню об'єму та розм'якшенню випорожнень, полегшуючи їх проходження і запобігаючи запорам. Також артишоки містять інулін - розчинні волокна, які можуть допомагати знижувати рівень цукру та холестерину в крові, а також є пребіотиком, живлячи корисні бактерії у кишечнику.

Зменшує запалення 

Артишоки містять антиоксиданти, такі як рутин, кверцетин, силімарин і галова кислота, які сприяють зниженню запалення. Ці речовини можуть захищати клітини від пошкоджень і зменшувати загальний ризик розвитку хронічних захворювань. Особливо важливим є флаваноїд лютеолін, який може допомогти зменшити запалення і підтримувати нормальний рівень холестерину, що корисно для хворих на артрит і гіперхолестеринемію.

У вас можуть виникнути розлади травлення

Попри користь артишоку, варто врахувати, що деякі люди можуть мати проблеми з травленням через високий вміст клітковини у цьому овочі. Люди з синдромом подразненого кишечника можуть відчувати непереносимість фруктанів, які містяться в артишоках, що може супроводжуватись газами, здуттям живота, діареєю або закрепом.

РанішеOBOZ.UA розповів, про корисні властивості батату. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader