Для абонентів "Київстару", lifecell та Vodafone зміниться час доступу до інтернету під час відключень світла: який новий "термін"
Для абонентів "Київстару", lifecell та Vodafone зміниться час доступу до інтернету під час відключень світла: який новий "термін"

Для абонентів "Київстару", lifecell та Vodafone зміниться час доступу до інтернету під час відключень світла: який новий "термін"

Українських мобільних операторів зобов'язали забезпечувати 10 годин роботи мережі без світла. Раніше цей час складав 4 години.

Про це повідомили у Мінреінтеграції. Там зазначили: відповідне рішення ухвалив Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій.

Крім того, зазначається, що до 1 жовтня 2024 року не менше 60% базових станцій операторів мають бути забезпечені автономним резервним живленням, яке б забезпечувало зазначений період автономної дії. А до кінця січня 2025 року його мають мати 100% базових станцій.

"Забезпечення безперебійного енергоживлення базових станцій мобільного зв’язку передбачено Планом першочергових заходів щодо стабілізації життєзабезпечення населення на територіях, де ведуться бойові дії.", – йдеться у повідомленні.

Як не залишитись без зв'язку при відключеннях електроенергії

Водночас, бути на зв'язку навіть під час блекаутів можна. Зокрема, використовуючи оптоволоконну технологію xPON.

Про це повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров. Він пояснив: xPON вимагає "набагато менше енергії для підтримки роботи інтернет-мереж під час відключень".

"Більшість провайдерів, які її використовують, можуть надати послуги впродовж 72 годин відсутності енергопостачання. Наприклад, у Харківській області в перші три дні знеструмлення в березні 99% користувачів із технологією xPon мали безперебійний доступ до інтернету", – йдеться в повідомленні.

Де в Україні не відключатимуть світло

Зі свого боку, прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що українцям, які проживають у певних районах країни, не відключатимуть електроенергію. Йдеться, зокрема, про населені пункти та об'єкти, що знаходяться:

  • у 20-кілометровах прифронтової зони;
  • у 20-кілометровій зоні від кордону з Росією та Білоруссю.

Крім того, буде покращено алгоритм, який забезпечить рівномірну черговість та тривалість відключень в цілому по країні. Тобто, черговість відключень має стати справедливішою.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко повідомив, що за три дні на атомних станціях сталися три аварії, закликавши також українців запасатись енергообладнанням. Зокрема, на Південноукраїнській АЕС згоріли трансформатори струму, що спричинило відключення від мережі одного з реакторів.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader