Глава Мін'юсту відреагував на критику законопроекту про угоди зі слідством
Глава Мін'юсту відреагував на критику законопроекту про угоди зі слідством

Глава Мін'юсту відреагував на критику законопроекту про угоди зі слідством

Голова Міністерства юстиції Денис Малюська відреагував на критику ухваленого Верховною Радою законопроекту про угоди зі слідством. Йдеться про дозвіл підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення. Малюська пояснив, чому такий законопроект з'явився і чим він може бути корисним у своїх соцмережах.

- Мета угод про визнання винуватості – це далеко не лише стимулювати, щоб здавали «велику рибу» (хоча це важливо), але й уникати ризиків програти справу повністю (якщо мова про прокурорів – отримати виправдувальний вирок, для адвокатів/підсудних – ризик максимального покарання), а також пріоритезувати справи та заощадити ресурси, недостатні для повноцінного судового розгляду (а ресурсів у звинувачення та суду не вистачає завжди). При цьому інститут угод про визнання винності – чи не найпроблемніший у кримінальному праві з погляду своєї етичності, - зазначив міністр.

Малюська визнав, що угоди про визнання винуватості є досить складною темою, оскільки багатьом такі угоди здаються несправедливими. Тому у побудові такої системи потрібні чіткі механізми, аналіз. Він навів приклад США, де практика угод сторін дуже поширена і ефективно працює.

  • 18 липня Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект №11340 за угодою зі слідством у провадженні з корупційних злочинів.
  • Цього ж дня Верховна Рада декриміналізувала крадіжки на суму до 3000 гривень.
Теги за темою
Верховна Рада Корупція
Джерело матеріала
loader
loader