На Львівщині в рамках деколонізації перейменували ще 134 вулиці
На Львівщині в рамках деколонізації перейменували ще 134 вулиці

На Львівщині в рамках деколонізації перейменували ще 134 вулиці

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький підписав розпорядження про перейменування 134 вулиць на території Львівської області. Назви вулиць змінили в 33 громадах. 

Як повідомив в.о голови Львівської обласної ради Юрій Холод, соцмережа Facebook нещадно стирає усі дописи про перейменування вулиць.

Громади мали час від 27 липня 2023 до 27 січня 2024 на те, аби самим визначитися з новими назвами площ, вулиць і скверів. Від квітня до 27 липня Закон покладає завдання завершення процесу на начальників ОВА.

Відповідно до розпорядження, на Львівщині тепер є вулиці новітніх Героїв – Тараса Матвіїва у Ходорові, Андрія Гергерта - у Миколаєві, Дмитра Пащука - у Червонограді, Василя Задорожного – в його рідному селі Зіболки. У різних містах і селах – вулиці митрополитів Андрея Шептицького та Володимира Стернюка, професора Ігоря Юхновського, пластуна та мецената Любомира Романківа, діячів доби ОУН-УПА, дисидентів та місцевих, репресованих у часи радянської влади священиків.

Весь перелік мерейменованих вулиць можна глянути за посиланням.

"Саме такі нові назви запропонувала минулого тижня на розширеному засіданні обласна робоча група з питань декомунізації, участь у якій взяли науковці, історики, краєзнавці та військові. Маю за честь бути заступником її голови і вдячний кожному за величезну пророблену роботу. Нагадаю, що на початок року Львівщина очистилися від усіх пам’ятників так званим визволителям. За рік в області обласна влада спільно з громадами демонтували понад 310 “альош”. Переназвання вулиць є логічним продовженням процесу деколонізації. Вулиці, названі на честь наших ворогів або словам, які покликані створювати хибну ілюзію існування “братніх народів”, які жили в мирі та дружбі, аж поки не “сталася незалежна Україна” – це досі існуюча ворожа пропаганда у публічному просторі наших міст і сіл", - зазначив Юрій Холод.

Також він наголосив, що у нас є свої, українські герої у кожному поколінні, імена яких має знати кожен.

"У нас є свої важливі історичні події і велика боротьба за незалежність та своободу, про які мають пам’ятати в кожному поколінні. Бо пам’ять – це наша сила і зброя, яких прагне позбутися ворог. Саме тому дуже важливо по-справжньому вшановувати своїх, робити пам’ять живою і дієвою, бо тільки так ми наповнюємо змістом символічні слова: “Герої не вмирають!” - підсумував в.о голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Джерело матеріала
loader
loader