В Україні зростає кількість скарг на зіпсовані продукти в магазинах: які штрафи
В Україні зростає кількість скарг на зіпсовані продукти в магазинах: які штрафи

В Україні зростає кількість скарг на зіпсовані продукти в магазинах: які штрафи

Цього літа українці все частіше стикаються з проблемою неякісних продуктів у магазинах та супермаркетах.

Як пише РБК-Україна, Держпродспоживслужба щодня отримує скарги на погано охолоджені, зіпсовані чи протерміновані товари.

Статистика скарг та перевірок

За словами голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, лише за перші 15 днів липня надійшло 35 скарг щодо недотримання умов зберігання харчових продуктів або продажу протермінованих товарів. Найбільше звернень - 11 - зафіксовано у Києві.

"Щоденно зараз надходять звернення від споживачів, ми в таких випадках миттєво виходимо на перевірки", - повідомив Ткачук.

Штрафи за порушення

У разі підтвердження порушень Держпродспоживслужба накладає штрафи:

  • За порушення гігієнічних вимог: від 6 до 10 мінімальних заробітних плат
  • За продаж непридатних харчових продуктів: від 17 до 25 мінімальних заробітних плат
  • За протерміновані швидкопсувні харчові продукти: від 8 до 12 мінімальних заробітних плат

Випадки харчових отруєнь

З початку літа в закладах громадського харчування зареєстровано 16 випадків харчових отруєнь. Причини включають:

  • Недотримання правил особистої гігієни працівниками
  • Неправильне миття та дезінфекція посуду
  • Порушення правил прибирання
  • Недотримання температурного режиму зберігання продуктів
  • Порушення технології приготування їжі

Як подати скаргу

Споживачі можуть подати офіційну скаргу через електронну форму на веб-порталі Держпродспоживслужби: https://consumer.dpss.gov.ua/e-form/. Кожне звернення є підставою для позапланової перевірки.

Боротьба зі стихійними ринками

Держпродспоживслужба спільно з Нацполіцією та органами місцевого самоврядування посилила моніторинг стихійних ринків у багатьох областях України. Наприклад, у Дніпрі було вилучено та утилізовано:

  • Майже 200 кг риби
  • 2,7 кг свіжих раків
  • 20 кг ковбасної продукції

"Не було документального підтвердження походження цієї продукції, ніхто не здійснював лабораторне дослідження, що ця продукція безпечна, а також не дотримувались умови зберігання", - підкреслив Сергій Ткачук.

Держпродспоживслужба закликає громадян бути пильними та повідомляти про випадки продажу неякісних продуктів для запобігання харчовим отруєнням та захисту прав споживачів.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader