Що передбачає Стратегія морської безпеки України – основні тезиси
Що передбачає Стратегія морської безпеки України – основні тезиси

Що передбачає Стратегія морської безпеки України – основні тезиси

У новій Стратегії морської безпеки України передбачено створення міжнародної платформи "Безпечне Чорне море", до якої будуть залучені держави Чорноморського регіону (окрім РФ), Середземномор'я, Глобального Півдня та інші держави, які стикаються з викликами економічного та продовольчого характеру в результаті перешкоджання Російською Федерацією свободі судноплавства в Азовсько-Чорноморському басейні. Про це йдеться в опублікованому на сайті президента документі.

У Стратегії також поставлено завдання укладення із зацікавленими державами угод про надання Україні безпекових гарантій, які включатимуть механізми гарантування безпеки в Азовсько-Чорноморському басейні.

Також Стратегією передбачено "розвиток взаємодії з міжнародними партнерами в межах Коаліції морських безпекових спроможностей, яку очолить Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Королівство Норвегія.

Передбачені також:

  • побудова «збалансованих Військово-Морських Сил», які будуть спроможні забезпечити гарантоване виконання завдань як під час відбиття збройної агресії з морського напряму, так і в мирний час
  • нарощування спроможностей сил безпеки та оборони шляхом оснащення морськими безекіпажними апаратами різних класів та морськими БПЛА різного призначення.
  • залучення інвестицій та сучасних технологій у кораблебудівну, суднобудівну та судноремонтну галузі України, зокрема створення або участь у створенні кораблебудівних, суднобудівних підприємств на території України та інших держав-партнерів.

В документі прописано і створення умов для тимчасової міжнародної військової (військово-морської) присутності на території Кримського півострова після його деокупації.

  • Стратегія морської безпеки розроблялась протягом довгого часу. Її мета - у тому, щоб зробити Україну морською державою. У її рамках можливості України щодо стримування агресії на морі хочуть посилити. Також планується збудувати збалансовані ВМС.
  • 6 липня Зеленський заявив, що при розробці Стратегії будуть закріплені українські інтереси, враховують нові технологічні можливості України та нові відносини з партнерами. За його словами, Україна завжди тепер буде такою державою, яка здатна захищати власні інтереси на морі, транспортні артерії та інтереси союзників та партнерів.
Теги за темою
Володимир Зеленський Чорне море
Джерело матеріала
loader
loader