Зеленський затвердив Стратегію морської безпеки України
Зеленський затвердив Стратегію морської безпеки України

Зеленський затвердив Стратегію морської безпеки України

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки та оборони щодо Стратегії морської безпеки. Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Зокрема, Кабінет міністрів разом зі Службою безпеки та Службою зовнішньої розвідки у тримісячний строк мають розробити та затвердити план заходів з реалізації даної стратегії. Вона є основою для розроблення інших документів планування у сфері забезпечення морської безпеки держави.

Як зазначено в указі, метою Стратегії морської безпеки є забезпечення готовності, комплексного і ефективного запобігання та реагування на загрози морській безпеці України, які виникають на прибережних територіях, у її морських просторах, а також інших районах Світового океану, на які поширюються економічні та інші інтереси України.

Стратегія морської безпеки має підвищити спроможність складових сектору безпеки і оборони України, зокрема Військово-морських сил ЗСУ та Морської охорони Державної прикордонної служби для ефективної протидії агресії та адекватного реагування на інші загрози морській безпеці України, їх усунення або мінімізації.

Крім того, серед цілей – отримання компенсацій за спричинені агресором втрати, відбудова морської та річкової інфраструктури, пошкодженої внаслідок бойових дій, а також відновлення деокупованих територій.

Стратегія морської безпеки ґрунтується на засадах:

  • оборони та безпеки – розвитку оборонних і безпекових морських спроможностей держави для стримування та відбиття збройної агресії проти України, мінімізації зовнішніх загроз та негативних впливів;
  • стійкості – здатності морського та річкового потенціалу держави адаптуватися до змін безпекового середовища, підтримувати стале функціонування в умовах зовнішніх і внутрішніх загроз, що динамічно змінюються;
  • розвитку – розбудови, зміцнення і посилення морського та річкового потенціалу держави з метою надійного забезпечення національних інтересів та гарантування безпеки на морі;
  • взаємодії – розбудови і зміцнення міжвідомчих зв'язків, а також стратегічних відносин з іншими державами задля здійснення практичних заходів розвитку співробітництва у спільних інтересах та гарантування національної безпеки України.

Варто зазначити, що реалізації стратегії фінансуватиметься за кошти державного бюджету та інших джерел, зокрема іноземних інвестицій.

Раніше у вересні 2021 року Рада національної безпеки та оборони провела засідання з розробки Стратегії морської безпеки України.

Джерело матеріала
loader
loader