Чи можна користуватися телефоном під час грози і чого не варто робити
Чи можна користуватися телефоном під час грози і чого не варто робити

Чи можна користуватися телефоном під час грози і чого не варто робити

У літньо-осінній період грозових дощів з'являється чимало паніки навколо того, куди ховатись під час ударів блискавок і чи можна користуватись телефоном. Науковці стверджують, що немає прямого зв'язку між мобільним і влучанням небезпечного розряду.

Проте зафіксовано чимало випадків по всьому світу, коли людина, яка мала при собі телефон під час грози, була уражена блискавкою. Та чи був гаджет причиною удару? Про це OBOZ.UA розпитав у працівника ДСНС, а також ми взяли до уваги поради відомого лікаря Євгена Комаровського та закордонних експертів.

Чутки про те, що мобільні телефони притягують блискавки, час від часу з'являються у мережі. Попри те, що науковці неодноразово спростовували їх, чимало людей досі вірять у ці гіпотези. Адже є певні обставини, коли телефон таки може стати причиною нещасного випадку.

У ДСНС України застерігають все ж утриматись від розмов мобільним телефоном під час негоди та загалом радять, яких настанов потрібно дотримуватись під час грози.

Поради ДСНС

Чи можна користуватися телефоном під час грози і чого не варто робити

Начальник караулу 7ДПРЧ 3 ДПРЗ Головного управління ДСНС України у Волинській області Віталій Шило застерігає, що під час блискавиці небезпечно бути на відкритому просторі. "Під час грози краще залишатись у приміщенні та вимкнути усі електропристрої з розетки. Зокрема і мобільні телефони від заряду. А також закрити вікна і не створювати протягів", – наголосив експерт.

Чи можна користуватися телефоном під час грози і чого не варто робити

Проте якщо негода застала вас на вулиці, то, в ДСНС в жодному разі не рекомендують ховатись під деревом і не користуватись парасолею. "Також варто зняти із себе усі металеві речі. Якщо блискавиця застала вас у полі, то не стійте у повний ріст, а сховайтесь у рів чи якесь заглиблення. А якщо у горах, то утримуйтесь подалі від вершин і не торкайтесь мокрих скель. А ще не підходьте до водойм, бо вода притягує розряди," – сказав Віталій Шило.

Чи можна користуватися телефоном під час грози і чого не варто робити

Щодо телефонів, то ДСНС радять все ж не користуватись телефонами під час грози на відкритому просторі. І найкраще відкласти телефон якомога далі та перечекати грозу.

Рекомендації виробників мобільних телефонів

Виробники смартфонів не рекомендують користуватися телефоном під час грози. Але з тієї причини, що атмосфера суттєво гірше проводить радіохвилі під час грози, а тому зв'язок погіршується. Крім того, з'являються перешкоди або сторонні шуми.

Проте це лише рекомендація, якої можна не дотримуватися. Адже вона стосується лише якості зв'язку й аж ніяк не попереджає про небезпеку пов'язану із можливим влучанням блискавки.

А втім, все ж є один ризик. Як вже зазначалось, у грозу часто зникає сигнал, і користувачі, які перебувають у зоні з низьким рівнем покриття, у разі погіршення сигналу часто піднімають пристрій вгору, щоб "зловити сигнал". І це погана ідея, особливо якщо ви десь на відкритій місцевості. Адже таким чином можна "зловити" блискавку, яка влучає в найвищі ділянки, зокрема в підняту руку.

Чи можна користуватися телефоном під час грози і чого не варто робити

Поради науковців

Науковці не бачать причин вимикати телефон під час блискавиці. Адже доказів про те, що вимикання телефону під час грози зменшує ризик влучання блискавки, немає. Однак фізики наголошують, що електрична енергія блискавки здатна спровокувати коротке замикання. Це може привести до займання акумулятора вашого смартфона. Тож обов’язково слід від'єднати телефон від зарядного пристрою в момент грози.

Відомий лікар Євген Комаровський на своєму YouTube-каналі розвінчує міфи щодо теми "Телефон і блискавка". За словами науковця, "в жодному серйозному медичному джерелі чи підручнику з фізики, від жодного вченого фізика чи вченого медика" неможливо почути про те, що блискавка притягується до мобільного телефону.

Лікар Комаровський упевнений, що ризик використання мобільного телефону в грозу тільки один – через проблеми зі зв'язком людина може підняти руку з гаджетом, і відповідно "шансів, що в цю руку потрапить блискавка, теоретично більше".

"Щодо фізики: стаціонарні телефони з купою проводів з'єднуються зі стовпами, і якщо в стовп вдарить блискавка, то вам у вухо може трохи прилетіти, не сильно, але може", – розповів медик.

Блискавка та її дія

Щоб вірити чи не вірити у теорію загрозливого тандему телефону та блискавки, варто розібратись у тому, як працюють розряди. За словами фізиків, під час грози між поверхнею землі та грозовою хмарою виникає електростатичне поле, яке викликає поляризацію об'єктів, що розташовані на землі або поблизу неї. Повітря є діелектриком, однак під час дощу або просто сирої погоди провідність струму у нього збільшується. Коли у будь-якого предмета на землі накопичується заряд, і він перевищує напруженість повітря, формується розряд, і блискавка б'є в об'єкт.

Чи можна користуватися телефоном під час грози і чого не варто робити

Науковці наголошують, що самостійно смартфон не може створити таке статичне поле і мати таку поляризацію, щоб удар припадав саме на нього. В момент дзвінка сила електростатичного поля зростає, але не настільки, щоб притягнути блискавку. Тим паче, що більшість телефонів мають пластиковий корпус, який сам є діелектриком.

Деякі фізики висувають припущення, що смартфон все ж може стати ініціатором попадання блискавки, якщо людина перебуває поруч з металевим предметом, який стане центром формування електростатичного поля. Однак це всього лише гіпотеза, не підтверджена фактами.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США наголошує, що в будь-якому випадку під час грози краще знайти безпечну схованку, адже передбачити, куди і як влучить розряд, неможливо. "Оскільки блискавка є однією з найбільш примхливих і непередбачуваних характеристик грози, ніхто не може гарантувати абсолютний захист окремої людини чи групи від неї. Однак знання та дотримання перевірених інструкцій із захисту від блискавки може значно знизити ризик травм або смерті", – наголошують в агентстві.

Чи можна користуватися телефоном під час грози і чого не варто робити

Тож краще утриматись від селфі на фоні блискавки. І не тому, що у вас у руках телефон. Просто перебувати в грозу на вулиці є небезпечно, бо спрогнозувати місце влучання блискавки неможливо.

OBOZ.UA раніше писав, що відбувається з людиною після удару блискавки: 90% виживають.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader