США розсекретили, скільки мають ядерних боєголовок
США розсекретили, скільки мають ядерних боєголовок

США розсекретили, скільки мають ядерних боєголовок

Американці запевнили, що позбулися майже всієї тактичної ядерної зброї. Окрім того, лише за останні кілька років Вашингтон демонтував понад 400 стратегічних боєголовок.

У США опублікували розсекречені дані про свої запаси ядерної зброї. Про це відомо з сайту Національного управління з ядерної безпеки.

"Підвищення прозорості ядерних запасів держав є важливим для зусиль у сфері нерозповсюдження та роззброєння, включно з зобов’язаннями за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, а також зусиллями щодо боротьби з усіма видами ядерної зброї, включно з розгорнутою та нерозгорнутою, стратегічною та нестратегічною", — підкреслила пресслужба.

Станом на вересень 2023 року в американських запасах було 3748 ядерних боєголовок.

При цьому, кількість боєголовок зменшилась:

  • на 88% — з кінця 1967 року;
  • на 83% — з кінця 1989 року.

З 1994 по 2023 Вашингтон демонтував 12088 ядерних боєголовок, зокрема з 30 вересня 2020 року — 405 з них. Ще приблизно 2000 боєголовок були зняті з експлуатації, але ще очікують на демонтаж.

Як змінювався ядерний арсенал США
Фото: Національне управління з ядерної безпеки США

У США підкреслили, що з 1991 року вивели з експлуатації та демонтували майже всю тактичну ядерну зброю.

Зазначається, що запас включає активні та неактивні боєголовки. Відмінність полягає у тому, чи готова боєголовка до використання за короткий час та чи встановлені у неї пляшки з тритієм, інші компоненти з обмеженим терміном служби. Зняті з експлуатації боєголовки при підрахунках не враховують.

Ядерний арсенал США у різні роки
Фото: Національне управління з ядерної безпеки США

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що найближчим часом Іран зможе виробляти матеріал, який використовують у ядерній зброї.

У ЗМІ 20 липня повідомили, що Вашингтон прагне розширити виробництво ракет для систем ППО Patriot, але зіштовхнувся з деякими проблемами.

Джерело матеріала
loader