Як вибрати оптимальний час для тренувань, якщо вам за 50: ключові поради
Як вибрати оптимальний час для тренувань, якщо вам за 50: ключові поради

Як вибрати оптимальний час для тренувань, якщо вам за 50: ключові поради

Люди з віком більш прискіпливо починають ставитися до свого здоров’я, тому вибір способу і часу тренування відіграє особливу роль, особливо якщо вам за 50 років. Попри те, що фізичні вправи вважаються корисними в будь-який час, є принаймні одна частину дня, яку вам було б розумно уникати відвідування тренажерного залу.

Було доведено, що фізичні вправи пізно ввечері серйозно порушують цикли сну, адже фізіологічне хвилювання, яке приходить під час тренування, є прямою протилежністю того, що ми хочемо робити наприкінці дня. Адже фізичні вправи спонукають наше тіло підбадьоритися, що може сприяти безсонню, йдеться у матеріалі видання Eat This Not That.

Фахівці пояснюють, що коли ви починаєте рухатися, ваше серце б’ється швидше, щоб перекачувати більше крові до ваших м’язів. Це збільшує загальний приплив крові, включаючи приплив крові до вашого мозку, а більший приплив крові до вашого мозку підвищує енергію та бадьорість.

Враховуючи, наскільки важливим є повноцінний нічний відпочинок після інтенсивних тренувань, нічне тренування може не піти на користь. Водночас результати досліджень, опублікованих у Sports Medicine, показали, що хоча вечірні фізичні вправи загалом можуть справді покращити сон, інтенсивне тренування за годину до сну може ускладнити засинання, скоротити час сну та зменшити загальна ефективність сну.

Якщо ви це зробите, ваші проблеми посиляться

Особливо відповідально до свого сну потрібно ставитися літнім людям, адже Національний інститут старіння США рекомендує людям похилого віку спати стільки ж, скільки й їхнім молодшим: від 7 до 9 годин. Причому регулярний недосип може призвести до погіршення пам’яті (що вже є проблемою для багатьох літніх людей), високого кров’яного тиску та навіть підвищеного ризику інфаркту чи інсульту.

Але і це ще не все, адже недосипання після 50 може призвести до того, що ви старієте швидше. Дослідження свідчать, що одна ніч поганого сну активує гени, пов’язані з біологічними процесами старіння в групі літніх людей. Якщо ви вирішили більше тренуватися, щоб покращити своє здоров’я та зберегти молодість, нічні тренування можуть призвести до прямо протилежного результату.

Чому краще тренуватися вранці

Водночас тренери зауважують, що вибір тренування вранці є кращим варіантом, адже ранкові тренування можуть допомогти покращити пізнання та гостроту розуму у людей похилого віку. Дослідження свідчать, що тренування з 8 до 10 ранку пов’язані з меншим ризиком раку молочної залози у жінок і раку простати у чоловіків. Дослідники припускають, що це може бути пов’язано із захисним ефектом ранкової зарядки на циркадні ритми. Виробництво мелатоніну, хімічної речовини, що виділяється в нашому організмі, коли настає час сну, може бути порушено нічними тренуваннями. Також відомо, що мелатонін допомагає зупинити поширення раку.

Крім того, фахівцями встановлено, що регулярна фізична активність протягом життя може знизити ризик раку. Цей захисний ефект може бути найбільш корисним, коли фізична активність виконується вранці. Спеціалісти роблять висновок, що ранкова зарядка допомагає перевести наш біологічний годинник раніше. Це означає, що ви будете більше прокидатися вранці, а ввечері вам буде легше спати.

Однак пізній вечір теж працює

Проте якщо ви не маєте змогу тренуватися зранку, подумайте про те, щоб робити вправи пізно вдень, адже у людини сила, і гнучкість зазвичай досягають найвищого рівня пізно вдень. Також важливо знати, що сприйняття напруги є найнижчим у другій половині дня, тобто легше збільшити інтенсивність певного тренування, не відчуваючи надмірного напруження.

Загалом ці висновки пов’язані з природним внутрішнім годинником людського організму. Щоранку, коли ви прокидаєтеся, температура вашого тіла поступово підвищується протягом дня, перш ніж досягти піку — пізно вдень.

Раніше OBOZ.UA розповів про секрети гарної фігури у Дженніфер Еністон.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader