В супермаркетах порушують права українців: що не можна робити продавцям
В супермаркетах порушують права українців: що не можна робити продавцям

В супермаркетах порушують права українців: що не можна робити продавцям

Співробітники супермаркетів та магазинів не мають права примушувати покупців оплачувати пошкоджений чи розбитий товар. Однак роте лише у тому випадку, якщо це сталося випадково.

Це пояснили експерти "Захисту прав споживачів". Там зазначили: працівники закладів торгівлі самостійно можуть лише зафіксувати факт пошкодження майна.

"Якщо товар пошкоджено ненавмисне – тоді законодавство на боці споживачів. Згідно зі ст. 323 Цивільного кодексу України ризик випадкового знищення та випадкового псування майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом. Адже покупець – не власник, поки не заплатить за товар" , – зазначили експерти.

При цьому вони наголосили: за ст. 17 Закону України "Про захист прав споживачів", забороняється примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту. Відповідно, "ніхто не може змусити вас сплатити пошкоджений або розбитий товар".

Співробітники супермаркетів та магазинів не мають права примушувати покупців оплачувати пошкоджений чи розбитий товар

Водночас, зазначається, якщо ж представники закладу наполягають на вині клієнта, то мають довести її в суді – адже самостійно стягувати такі виплати вони не мають права. Покупцям у такому разі слід викликати поліцію.

"Рекомендуємо суб’єктам господарювання врахувати можливі ризики пошкодження товару при його розкладці, покупцям бути обережними, а при виникненні спірних ситуацій викликати поліцію", – підсумували експерти.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас, касири в супермаркетах і магазинах можуть відмовитися приймати ті чи інші купюри та монети – під приводом того, що їм нема чим давати здачу. Проте така поведінка є порушенням законодавства.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader