Економіку України точить кадровий голод: потрібно знайти мільйони робочих рук
Економіку України точить кадровий голод: потрібно знайти мільйони робочих рук

Економіку України точить кадровий голод: потрібно знайти мільйони робочих рук

Україні бракує робочих рук, щоб забезпечити виконання плану зростання валового внутрішнього продукту (ВВП). Так, щоб економіка країни відновлювалася на 7% щорічно, до 2030 року потрібно знайти додаткові 4,5 млн працівників. Однак через війну їхня кількість падає.

Про невтішні тенденції на ринку праці заявила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна. "За попередніми розрахунками, для того щоб забезпечити щорічне зростання КПН до 2030 року на 7% нам потрібно 4,5 млн. працівників додатково", – констатувала вона.

У відомстві визнають, що демографічна ситуація в Україні та проблеми з наявністю трудових ресурсів уже стали одним із ключових факторів суттєвого впливу на економіку. І надалі ця тенденція не зміниться.

Однією з причин кадрового голоду та структурного безробіття став виїзд українців за кордон через війну. Крім того, перекоси на ринку праці виникають і через внутрішню міграцію.

Якщо в 2021 році офіційний ринок праці налічував 11,5 млн працівників, то 2023-го ця цифра зменшилася до 9 млн офіційно працевлаштованих, підрахували в Мінекономіки. Щоб покращити ситуацію, держава намагається запровадити програми перекваліфікації та знайти способи повернути українців на батьківщину.

Дефіцит змушує переглядати зарплати

Дефіцит робітників змушує бізнес в Україні оновлювати зарплати та змінювати вимоги до претендентів, йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Наприклад, роботодавці через дефіцит чоловіків на ринку праці активніше залучають до роботи жінок.

Така тенденція торкнулася далеко не всіх професій. Але щонайменше у 12 галузях роботи більше, ніж тих, хто там хоче працювати.

Лідером з дефіциту є сфера "робітничі спеціальності". На одному з великих кадрових порталів у ній кількість вакансій з липня 2021 по липень 2024 зросла з 10,4 тис. до 10,7 тис. А кількість резюме впала з 10,9 тис. до 7,9 тис.

Схожа ситуація у роздрібній торгівлі, логістиці, готельно-ресторанному бізнесі тощо. Наприклад, у логістиці у липні 2021-го було 8,3 тис. резюме та 6,6 тис. вакансій. Нині ж кількість вакансій зросла до 7,1 тис., а кількість резюме – впала до майже 5,3 тис.

А одразу у трьох сферах (будівництво, готельно-ресторанний бізнес та водний транспорт) зарплати зросли за рік більш ніж на 40%. Це чи не рекордний показник за останні роки.

Як повідомляв OBOZ.UA, за даними соцопитувань, абсолютна більшість українців не задоволена рівнем своєї зарплати. А загалом задоволені своєю роботою лише 26% опитаних.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader