На іспанській Майорці понад 20 тисяч жителів мітингували проти туризму
На іспанській Майорці понад 20 тисяч жителів мітингували проти туризму

На іспанській Майорці понад 20 тисяч жителів мітингували проти туризму

Близько 20 000 протестувальників вийшли в неділю на вулиці курортного міста в Іспанії Пальма-де-Майорка на масштабну демонстрацію проти масового туризму, вимагаючи змін у туристичній моделі, яка, на їхню думку, шкодить іспанському середземноморському острову.

Про це повідомляє France 24, передає Укрінформ.

Під гаслом «Змінимо курс і встановимо обмеження на туризм», демонстранти з яскравими прапорами і транспарантами, несучи імпровізовані моделі літаків і круїзних лайнерів, прямували найвідвідуванішими вулицями міста.

«Ваша розкіш - наші злидні» - написано на одному з плакатів, а на іншому - «Це не туризмофобія, це цифри: 1 232 014 жителів, 18 мільйонів туристів».

Цього року активісти провели серію протестів у Барселоні та інших популярних місцях відпочинку, таких як Малага і Канарські острови, стверджуючи, що приїжджі підвищують вартість житла і призводять до того, що жителі не можуть дозволити собі жити в центрах міст.

Протести були організовані близько 80 організаціями та соціальними групами, які вимагали обмежити надмірний туризм на Балеарських островах, основними трьома з яких є Майорка, Менорка та Ібіца. Організатори стверджують, що до протестів приєдналися 50 000 осіб, а поліція оцінює кількість учасників у 20 000 осіб.

Організатори заявили, що нинішня модель туризму призвела до надмірного навантаження на державні служби, завдає шкоди природним ресурсам і ускладнює доступ до житла для місцевих мешканців.

Торік Балеарські острови відвідали рекордні 17,8 мільйона людей з материкової Іспанії та з-за кордону, і очікується, що цього року ця цифра буде ще вищою.

Як пише Reuters, за даними галузевої організації Exceltur, туризм генерує 45% валового внутрішнього продукту Балеарських островів.

У першому кварталі цього року Іспанію відвідали 16,1 мільйона осіб, що на 18% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

У 2023 році туристи витратили в Іспанії 109 мільярдів євро (118,56 мільярда доларів) порівняно з 63,5 мільярдами євро у Франції.

Як повідомляв Укрінформ, Венеція планує подвоїти щоденний туристичний податок після його успішного літнього тестування.

Фото: EPA

Теги за темою
Туризм Іспанія
Джерело матеріала
loader
loader